Primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei, consideră că măsurile luate pentru eliminarea chiriaşilor din Centrul Vechi atunci când aceştia provoacă scandaluri repetate şi sunt amendaţi sau atunci când nu îşi plătesc taxele şi impozitele locale sunt „măsuri de bun simţ”.
„Sunt o serie de măsuri suplimentare de gestionare a fondului locativ astfel încât să avem pârghii suplimentare atunci cand expira contractele de închiriere. Dacă chiriașii au cel puțin 3 amenzi sau au datorii către bugetul local. Nu li se vor mai prelungi contractele. Măsurile sunt pentru toate locuințele care vor fi gestionate de către municipalitate.Sunt măsuri de bun simt luate de catre orice proprietar de imobil. Dacă sunt datorii la bugetul local este firesc sa nu li se mai prelungească contractele”, a declarat Cosmin Andrei.
Ce propune Cosmin Andrei
Primarul Botoşaniului, Cosmin Andrei, face primul pas spre eliminarea chiriaşilor din locuinţele din Centrul Vechi. El propune un set de măsuri pentru scoaterea chiriaşilor cu probleme din zona istorică a municipiului Botoşani, în special a celor de etnie romă.
Edilul şef al Botoşaniului are în vedere modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a Serviciului public de administrare a fondului locativ și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea Municipiului Botoșani, astfel încât chiriaşii cu datorii la bugetul local sau cei care au probleme cu legea să nu mai poată locui în zona Centrului Vechi.
Practic, Cosmin Anderi vine cu trei măsuri concrete în baza cărora prelungirea contractelor de închiriere nu va mai fi posibilă.
Una se referă la refuzul reînnoirii contractului de închiriere „în situația în care chiriașul, membrii familiei sale sau alte persoane care locuiesc împreună cu chiriașul în baza contractului de închiriere au datorii neachitate la bugetul local, inclusiv amenzi neachitate până la data expirării termenului de valabilitate a contractului, dovada achitării datoriilor la bugetul local făcându-se cu certificatul fiscal eliberat de către Direcția Impozite și Taxe Locale Botoșani”.
A doua prevede că municipalitatea refuză reînnoirea contractului de închiriere „în situația în care chiriașul, membrii familiei sale sau alte persoane care locuiesc împreună cu chiriașul în baza contractului de închiriere au datorii neachitate la bugetul local, inclusiv amenzi neachitate până la data expirării termenului de valabilitate a contractului, dovada achitării datoriilor la bugetul local făcându-se cu certificatul fiscal eliberat de către Direcția Impozite și Taxe Locale Botoșani”.
Cea de-a treia măsură se referă la refuzul reînnoirii contractului de închiriere „în cazul în care chiriașul sau alte persoane
care au calitatea de colocatar au fost sancționați contravențional de cel puțin 3 ori, pentru fapte privind nerespectarea curățeniei prin aruncarea de deșeuri lângă blocurile sau alte imobile cu destinația de locuințe, aflate în proprietatea/ administrarea Municipiului Botoșani, în alte locuri decât cele special amenajate în acest sens, iar sancțiunea contravențională a rămas definitivă prin necontestare sau prin hotărârea instanței”.
În contractele de închiriere care urmează a fi semnate, Primăria vrea să includă şi anumite clauze, precum aceea de nu permite folosirea imobilului de către alte persoane în afară de cele menționate în contractul de închiriere.”
De asemenea, chiriaşii vor fi obligaţi „să nu arunce deșeuri lângă blocurile sau alte imobile cu destinația de locuințe, aflate în
proprietatea/administrarea Municipiului Botoșani în alte locuri decât în spațiile special amenajate în acest sens”.
Modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a Serviciului public de administrare a fondului locativ și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea Municipiului Botoșani se va face printr-o hotărâre de Consiliul Local. Proiectul de act normativ a fost lansat în dezbatere publică.