FOTO Sute de credincioși la Mănăstirea Popăuți din Botoșani care și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae

Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani a îmbrăcat straie de sărbătoare vineri, cu prilejul hramului principal închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Evenimentul a adunat numeroși credincioși din oraș și din localitățile învecinate, care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Slujba s-a desfășurat în biserica nouă a așezământului monahal, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, care a adus un plus de solemnitate evenimentului.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nichifor a vorbit despre exemplul de milostenie și dragoste față de aproapele, oferit de Sfântul Nicolae: Astăzi îl pomenim pe unul dintre cei blânzi, pe cei care au înțeles ce înseamnă adevărata blândețe. Blândețea este acea statornicie a omului care izvorăște din credință, acel chip senin, dar puternic, care nu se clatină în vreme de criză, de luptă, de sărăcie sau de boală. Este omul care rămâne cinstitor față de semeni și față de Dumnezeu. În vreme de sărăcie, nu se teme să fie milostiv, iar în vremea biruinței necredinței și a minciunii, nu se teme a rosti adevărul al mărturisi și al vădi. Omul blând nu este doar un om moale, un om care nu reacționează, care nu vede răul din jur sau îl ignoră, nici un naiv care crede că tot ce se întâmplă este ca într-o poveste frumoasă cu zâne și spiriduși. Omul blând este un realist, care, în ciuda greutăților, își găsește puterea în credință. El rămâne milostiv, credincios, iubitor și cinstitor al adevărului. Fericirea celor blânzi este fericirea omului formator de oameni, a celui care sfințește pământul pe care a lucrat. Sfântul Nicolae, pe care îl pomenim astăzi, ocrotitorul acestei sfinte biserici, rămâne un semn și o mărturie a acestei puteri. El este pomenit de întreg pământul, nu doar în locurile în care a trăit – Patara, unde s-a născut, și Mira Lichiei, unde a propovăduit ca ierarh, arătând milostenia sa și fiind alături de cei săraci și de cei aflați în primejdii.

La finalul slujbei, părintele stareț Ioan Harpa a adresat un cuvânt de mulțumire Preasfințitului Nichifor, credincioșilor prezenți și tuturor celor care sprijină mănăstirea: Dacă am fi făcut hramul în biserica veche, închinată Sfântului Nicolae, nici jumătate dintre noi nu am fi încăput. Biserica nu a fost construită pentru un număr atât de mare de credincioși. La vremea respectivă, când Sfântul Ștefan a zidit biserica, în Botoșani nu erau atât de mulți creștini. Mănăstirea se afla atunci undeva în apropierea Botoșanilor, într-un loc împădurit și pustiu. Vă mulțumim că ați împodobit biserica! Aceasta este, cu siguranță, cea mai frumoasă prăznuire a unui hram: când totul este plin, nu doar de oameni, ci de oameni cu sufletul dornic să prăznuiască. Așa cum Preasfințitul a spus: „Prăznuiți sfinții lui Dumnezeu!”. Mulțumim tuturor și ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dea fiecăruia dintre cei prezenți o mângâiere, atât sufletească, cât și lumească, pentru ca această zi de hram să rămână vie în amintirea noastră. Să trăim în așteptarea ei până la anul viitor, dacă Dumnezeu ne va învrednici să ne revedem. Și, desigur, să ne dea ani mulți și binecuvântați!

Mănăstirea Popăuți, una dintre cele mai vechi și mai importante mănăstiri din nordul Moldovei, își păstrează rolul spiritual și cultural în comunitatea botoșăneană, fiind un loc de rugăciune și liniște sufletească pentru toți cei care îi trec pragul.

Popăuți – „oameni ai bisericii”

Numele de Popăuţi provine din slavonă şi se traduce prin „oameni ai bisericii”. Biserica veche a Mănăstirii Popăuți din Botoşani a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Locaşul a fost zidit în anul 1496 şi a îndeplinit, de-a lungul timpului, mai multe funcţii, cum ar fi biserică de curte domnească şi loc de popas pentru domnitor, mănăstire închinată Patriarhiei de Antiohia, biserică de mir, iar din 1991 şi până astăzi mănăstire de călugări.

Sfântul Nicolae, cel îndrăgit de copii

Sfântul Nicolae, ierarh al localității Mira, este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii creștine. S-a născut în jurul anului 280 în Patara Lichiei și a trecut la Domnul în anul 345. Sfântul Nicolae este cunoscut astăzi drept ocrotitorul copiilor și tinerilor, dar și al celor acuzați pe nedrept, al marinarilor, al călătorilor. Potrivit unei tradiții frumoase, cei mici își pregătesc din ajun ghetele pentru a primi de la „Moș Nicolae” dulciuri și jucării, dovedind astfel că au fost cuminți tot anul. Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae se află astăzi în sudul Italiei, la Bari. Articol și foto preluate de pe Doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *