”Boala secolului” afectează tot mai multe persoane. Medic la Spitalul Județean Botoșani: Populația din mediul urban este mai reticentă să se adreseaze psihiatrului

Depresia numită și ”Boala secolului” afectează tot mai multe persoane, iar unul din factorii declanșatori ar fi problemele sociale. Medicul psihiatru Emil Panțiru, de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani, a declarat că boala afectează deopotrivă femeile și bărbații, însă cei are solicită sprijin medical sunt în general femeile.

La spital se prezintă mai des doamnele decât domnii, asta pentru că este vorba de stigmă. Este mai greu pentru un domn să accepte că are o problemă de ordin depresiv. Este jenant pentru el, este mai greu să accepte că are nevoie de internare. Doamnele sunt deschise căre chestia asta, din nefericire”, a declarat medicul Emil Panțiru.

Acesta spune că o reticență mai mare de ajunge la medic o au persoanele din mediul urban.

Am bucuria să observ o mai mică reticență la persoanele din mediul rural care se adresează: ”domnule doctor, nu mai pot desfășura activitatea ca odinioară. Nu mă simt bine, ajutați-mă! Mai degrabă populația din mediul urban este mai reticentă să se adreseaze psihiatrului. Categoria de vârstă pentru depresie este vârsta medie și patologia vârstnicului cu demență, dar avem și tineri. Depresia și anxietatea, deși sunt două entități diferinte ele se se îngemănează foarte des în psihiatrie. Uneori sunt declanșate una de cealaltă. Depresia care determină anxietate, alteori debutul simptomatologiei depresive începe cu niște atacuri de panică sau cu anxietate de fond. E clar că ce se îmtâmplă poate precipita”, a adăugat medicul botoșănean.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *