Călătoria prin România frumoasă ne duce astăzi într-un județ pe care îl găsiți mai rar pe hărțile turistice. Fără munte și fără mare, Botoșani a scos capul în lume prin oamenii de cultură pe care i-a dat și pe care îi vezi la toate intrările în județ: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian și George Enescu. În satul natal al celui din urmă am făcut primul popas, scrie euronews.ro.
Casa Memorială George Enescu, un univers al muzicii
Comuna poartă acum numele marelui compozitor, iar casa e un univers al muzicii. Aici a ascultat copilul George Enescu primele note muzicale, de la tatăl care cânta la vioară și mama care cânta la chitară.
Lidia Alexie, muzeograf: „Așa încât George Enescu a avut de unde să moștenească acest talent pe care părinții i l-au simțit din fragedă copilărie și l-au susținut în devenirea lui de mai târziu”.
Locul unde a copilărit Mihai Eminescu
De la muzică, la poezie. Iar pașii ne duc către Ipotești, locul unde a copilărit Mihai Eminescu și care, indiferent pe unde a ajuns în viață, i-a rămas mereu ”acasă”.
Magda Atănăsoie, muzeograf Memorialul Ipotești: „În curtea Memorialului Ipotești, putem identifica câteva obiecte care au aparținut familiei, obiecte care se găseau în casa veche a familiei Eminovici”.
Întreg municipiul Botoșani se confundă cu numele lui Eminescu
Însă Eminescu nu este doar la Ipotești. Întreg municipiul Botoșani se confundă cu numele poetului. Pe străzi găsim cele 98 de strofe ale Luceafărului. În Centrul Vechi e Biserica Uspenia, locul unde a fost botezat Eminescu. Cel mai mare parc din oraș îi poartă numele, la fel și unul dintre cele mai bune licee de acolo, cel mai mare bulevard, biblioteca județeană sau teatrul.