Noua lege a pensiilor din România aduce modificări importante pentru femei, oferindu-le posibilitatea de a se pensiona mai devreme. Noile reglementări stabilesc condițiile și criteriile care trebuie îndeplinite.
Noua lege a pensiilor din România, intrată în vigoare în septembrie 2024, aduce modificări importante pentru femeile care vor să să se pensioneze mai devreme. Conform noilor reglementări, femeile care îndeplinesc anumite condiții pot beneficia de o reducere semnificativă a vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii pe care i-au crescut.
Astfel, femeile care au născut și crescut cel puțin un copil pot ieși la pensie cu 6 luni mai devreme. În schimb, pentru mamele care au avut 7 sau mai mulți copii, reducerea vârstei de pensionare poate ajunge până la 3 ani și jumătate. Aceasta este limita maximă a reducerii, care se aplică indiferent de numărul de copii în plus. Pentru a beneficia de această reducere, femeile trebuie să îndeplinească câteva condiții. Printre acestea se numără realizarea stagiului complet de cotizare și creșterea copiilor până la vârsta de 16 ani sau, în cazul adopției, creșterea acestora cel puțin 13 ani. Reducerea vârstei de pensionare poate fi cumulată cu alte reduceri, dar nu poate depăși 11 ani în total, conform Bugetul.
Pentru femei, vârsta standard de pensionare și stagiul complet de cotizare contributiv vor crește eșalonat, între septembrie 2024 și ianuarie 2035. Prin urmare, vârsta standard de pensionare va ajunge de la 62 de ani și 3 luni la 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv crește de la 32 de ani și 8 luni la 35 de ani, potrivit RomaniaTV