Escrocheria din taxi, metoda care te lasă fără mii de lei. Infractorii uimesc prin inventivitate

Deși în mod constant în ultima perioadă au fost promovate intens recomandări pentru prevenirea înșelăciunilor având ca victime taximetriști sau șoferi ridesharing, în continuare persoane din aceste categorii cad pradă răufăcătorilor, încercând să ajute în anumite probleme care exced competențelor profesionale, sau efectiv ignorând norme minime de prevenire și autoprotecție. Infractorii au un mod nou de operare, un șofer ridesharing fiind păcălit cu cca. 2400 lei.

La data de 15.11.2024, ora 08:00, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată direct de către un bărbat din mun. Suceava, jud. Suceava cu privire la faptul că în timp ce își desfășura activitatea în cadrul firmei de ridesharing unde activează a primit o comandă, în urma căreia a fost înșelat cu suma de 2400 lei.

Bărbatul își desfășoară activitatea în calitate de conducător auto la o firmă de ridesharing, iar la data de 10.11.2024, în jurul orei 02:00, acesta se afla în timpul serviciului pe raza mun. Suceava, atunci când l-a lăsat pe un client în mun. Suceava, lângă o sală de jocuri. Imediat, de autoturismul persoanei vătămate s-a apropiat un alt bărbat care i-a solicitat insistent să îl preia și să îl transporte. Persoana vătămată a dat curs solicitării, transportând bărbatul necunoscut la o adresă din mun.  Suceava.

Aici, bărbatul i-a solicitat șoferului suma de 350 lei întrucât are o urgență, sub promisiunea că se va deplasa la domiciliu de unde va lua o sumă de bani în euro pe care o va schimba și va restitui banii. Persoana vătămată a dat curs solicitării, fapt pentru care i-a oferit acestuia suma cerută, după care bărbatul a coborât din autoturism solicitându-i să-l aștepte, deplasându-se într-o direcție necunoscută. După un timp, bărbatul necunoscut a revenit la autoturism, solicitându-i încă o cursă, sub pretextul faptului că acesta dorea să meargă la o casă de schimb valutar să schimbe o sumă de bani pentru a putea achita contravaloarea cursei. Ca urmare, partea vătămată a căzut de acord să schimbe el suma de bani în euro întrucât la momentul respectiv nu se afla în timpul programului de funcționare nicio casă de schimb valutar. În acest sens, șoferul, cunoscând că bărbatul necunoscut ar avea asupra sa suma de 500 de euro luată anterior de la domiciliu, s-a deplasat la un bancomat de unde a retras suma de 1600 lei. Revenind la
autoturism, persoana vătămată a oferit suma de bani scoasă bărbatului, la care acesta i-a pus în portofel suma de 500 euro, fără ca persoana vătămată să verifice asupra autenticității acesteia.

La data de 11.11.2024, persoana vătămată a constatat faptul că bancnota de 500 de euro primită de la bărbatul necunoscut este de fapt doar o hârtie imprimată. Prejudiciul a fost estimat a suma de 2400 lei. În cauză sunt efectuate cercetări de către lucrătorii Poliției mun. Suceava, B.I.C, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înșelăciune”, faptă prev. şi ped. de art. 244 alin 1 din Codul Penal, urmând a se dispune procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava. Polițiștii atrag atenția cu privire la acest mod de operare și vă recomandă să nu dați curs unor astfel de solicitări. Intenția dumneavoastră de a ajuta poate fi utilizată de către răufăcători pentru punerea în executare a unor activități infracționale și vă poate genera prejudicii importante. Sesizați imediat orice astfel de fapte prin SNUAU 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție!

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *