Postul Crăciunului este unul dintre cele două mari posturi din cursul anului, cu o importanță mare pentru credincioși. În Postul Crăciunului, credincioșii nu au voie să consume alimente de origine animală, ouă, dar nici produse care conțin lapte ori alte lactate.
Postul Crăciunului 2024. Care sunt zilele de dezlegare la pește și când este cel mai recomandat să dai de pomană. Pachetele pot fi împărțite atât pentru sufletelor celor adormiți, cât și pentru cei în viață.
Ce trebuie să facă credincioșii timp de 40 de zile
Mult a fost, puțin a mai rămas până când creștinii vor sărbătorii nașterea lui Iisus Hristos. Totuși, până la Crăciun, aceștia trebuie să traverseze o perioadă de 40 de zile închinată postului și rugăciunii.
Postul Crăciunului este considerat primul din anul bisericesc, deși, din punct de vedere calendaristic este ultimul. Spre deosebire de Postul Paștelui, acest post are mai multe dezlegări la pește, spre bucuria creștinilor.
De astăzi, 15 noiembrie pentru toți creștinii începe Postul Crăciunului. Până pe 24 decembrie, adică timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să se abțină de la anumite răsfățuri culinare, numite alimente ”de dulce”.
Timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să se roage, să postească și să facă fapte bune din suflet. Se spune că doar așa vor reuși să creeze o legătură strânsă cu divinitatea.
Câte zile din Postul Crăciunului sunt de dezlegare la pește
De-a lungul postului, în calendar sunt consemnate mai multe zile de dezlegare la pește. Așa cum le spune și numele, în aceste zile, credincioșii pot consuma pește, fără să se considere păcat.
În Postul Crăciunului 2024, există 14 zile de dezlegare la pește. Mai exact, 21 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie și 30 noiembrie. Dezlegarea la pește continuă și în luna decembrie, mai exact pe 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12, 14 și 15 decembrie. În afara acestor zile, este interzis consumul de pește.
Pe parcursul celor 40 de zile de post, creștinii sunt încurajați să își amintească de sufletele celor adormiți și nu numai. În timpul Postului Crăciunului, există anumite zile în care este bine să dai de pomană și anume: 21 noiembrie, 4, 5, 6, 9, 18, 23 și 24 decembrie.
Având în vedere că aceste zile sunt în Postul Crăciunului, pachetele de pomană trebuie să conțină neapărat alimente de post. Se spune că cine va da de pomană din inimă și nu din obligație, va fi ferit tot anul de boli.
În Postul Crăciunului, credincioșii trebuie să țină cont de faptul că nu se organizează nunți sau botezuri și nici nu este bine să fumeze sau să bea. Această perioadă este dedicată strict rugăciunii și purificării sufletești, potrivit Fanatik
În Postul Crăciunului, în multe zone din țară, se organizează șezători de iarnă. Întâlniri organizate între săteni, pentru a sta de vorbă și pentru a împărtăși informații. Sunt seri vesele, în care se cântă colinde și se discută despre sărbătoarea Crăciunului. În unele zone din țară, există obiceiul bătutul pernelor. Un obicei pe care îl respectă fetele tinere, nemăritate, pentru a-și găsi ursitul. Una dintre superstițiile perioadei este că, dacă pieptul găinii care este gătită, înainte de post, este mare și gras, atunci se spune că va urma o iarnă grea, geroasă și viscolită. Însă dacă pieptul este mic și fără grăsime, atunci iarna va fi mai blândă.
În ajunul Sfântului Andrei, pe data de 29 noiembrie, în Postul Crăciunului, se spune că este bine să se ungă ușile și ferestrele cu usturoi, deoarece protejează casa de spiritele rele.
De Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie, este bine să se mănânce bucate care conțin usturoi, pentru sănătatea trupului. În apropierea Crăciunului, de Ignat, pe 20 decembrie, nu se spală haine. Este bine ca de Ignat să se taie porcii, unul dintre obiceiurile de Crăciun păstrate în multe zone ale țării. Se spune că vederea sângelui aduce noroc și apără de boli.
În Ajun de Crăciun nu este bine să se măture, nu se scoate gunoiul din casă și nici nu se lucrează., să nu se înlăture norocul din casă. Ce NU se face în Postul Crăciunului În Postul Crăciunului nu se fac nunți, nici botezuri. Nu se consumă alimente precum: carne, ouă, lapte, brânză, dar nici derivate din acestea. În Postul Crăciunului nu se mănâncă pește, decât în zilele cu dezlegare la pește. În Ajunul Crăciunului se spune că este bine să se consume doar grâu fiert, îndulcit cu miere, fructe sau turte și covrigi din făină făcuți în casă. În Ajun de Crăciun nu este bine să dai lucruri din casă. Nu se împrumută obiecte sau bani.