Un fermier din județul Botoșani este disperat de condițiile în care este nevoit să își desfășoară activitatea. Crescător de animale în comuna Mitoc, Iulian Siminic a ajuns la limita răbdării. El se plânge că produce lapte în condiții grele de muncă și este nevoit să îl vândă la un preț de 2 lei/litru, în timp ce la rafturile supermarketurilor ajunge la zece lei.
Botoșăneanul consideră că este nedrept ca un crescător de animale să câștige doi lei, iar un comerciant, referindu-se la marile rețele de supermaket-uri, care nu fac nimic, să câștige de trei ori mai mult.
Fermierul se plânge și de secetă, și de importurile mari de lapte din afara țării, de lipsa de implicare a statului, dar și de subvenția mai mică de care beneficiază crescătorii de animale din România în raport cu cei din țările membre ale Uniunii Europene.
„Se importă peste 60-70% din laptele de vacă din România, iar noi, crescătorii de bovine, pe zi ce trece dispărem . În asociație la mine, cel puțin în ultimul timp, animalele dispar foarte tare. De la 12.000 am ajuns undeva la 8.000 de vaci. Prețul laptelului în România este la un nivel foarte mic. Seceta a venit peste noi și nu putem să mai creștem animale. Suntem nevoiți să cumpărăm furaje, care sunt foarte scumpe. Procesatorii la negocieri nu ne cred. Eu nu înțeleg. Într-o Românie în care trăi, noi dăm laptele cu doi lei și la raft e zece lei. Mergem la procesator și întrebăm, iar el ne spune că nu are ce face. Adaosul pe produse lactate este de 60%. Cei de la supermarket pun 60% la raft. Noi laptele îl dăm cu doi lei, iar la raft este 10 lei. Noi murim. Pe noi ne distrug și suntem obligați să plecăm slugi în afară , iar marele supermarketuri care au venit în România prosperă, pleacă cu buzunarele pline”; a declarat, duminică, Iulian Siminic.
Faceti magazine zonale in care sa vindeti laptele si produsele din lapte cu adaosde 15% si veti lua gura targului!
De ce să muriți, domnilor zootehniști ! N-ați vrut voi capitalism cu orice preț ? În prezent statul nu are nici o atribuție să stabilească prețurile produselor. Așa că faceți bine și asociați-vă, deschideți magazine proprii și stabiliți-vă un preț acceptabil, mult mai mic decât cele existente în prezent: de 10 lei/litru. Când ministrul agriculturii a încercat să spună că în România se practică pe scară largă prețurile speculative ( 60% adaos comercial), i s-a dat peste bot, afirmându-se că nu există prețuri speculative, ci prețurile sunt formate liber pe piața de specialitate.