Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au organizat, în perioada 4-8 noiembrie, mai multe acțiuni în cadrul Campaniei „Sănătate pentru sate”. 550 de persoane din Hlipiceni, Dragalina, Cobiceni, Satul Nou, Albești, Todireni, Cernești, Răuseni, Victoria, Lunca, inclusiv din orașul Botoșani au fost consultate gratuit de medici specialiști în urologie, chirurgie oncologică, oncologie, dermatologie, medicină internă, diabet zaharat, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, pneumologie, recuperare medicală, oftalmologie, ortopedie, ginecologie, psihologie și psihiatrie.
Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat de investigații: EKG, ecografie abdominală, cardiacă, spirometrie, oftalmoscopie, tonometrie, pahimetrie, autorefractometrie și dermatoscopie. Campania de „Prevenţie și depistare a cancerului de col uterin” a fost integrată, astfel, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”, mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolaou.
Patologiile depistate de medicii voluntari au fost variate, după cum spun medicii care au consultat pacienții.
Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatologie, a enumerat câteva dintre afecţiunile identificate la pacienţii examinaţi. „Dat fiind că populația este majoritar vârstnică, întâlnim frecvent afecțiuni caracteristice acestei grupe de vârstă, cum ar fi pielea uscată și diverse reacții cutanate, dar și o prevalență crescută a cancerelor de piele. În special, carcinoamele sunt frecvente la persoanele în vârstă, ca urmare a expunerii îndelungate la soare. Totodată, fiind a doua oară când particip la această activitate în Hlipiceni, anul trecut am identificat și tratat personal mai multe cazuri de cancer de piele, iar în prezent, acești pacienți sunt vindecați.”, a explicat Dr. Amalia Anghel.
Și Dr. Andreea Lăcraru, medic cardiolog, a adăugat câteva concluzii. „Hipertensiunea arterială a fost, de departe, cea mai frecventă problemă identificată, mulți pacienți prezentând valori ale tensiunii arteriale de peste 200 mmHg. Ceea ce este îngrijorător e faptul că acești pacienți nu resimt simptome, ceea ce indică faptul că s-au obișnuit cu aceste valori ridicate, care pot fi extrem de periculoase. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în prezent, iar astfel de campanii sunt esențiale pentru prevenția primară și mai ales secundară, în special în mediul rural, unde accesul la îngrijiri medicale este limitat. Aceste inițiative sunt extrem de utile pentru diagnosticarea și tratamentul corect al pacienților.”, a precizat și Dr. Andreea Lăcraru.
Acțiunile din cadrul campaniei „Sănătate pentru sate” au fost sprijinite atât de preoții din comunitate, cât și de autoritățile locale.
Pr. Ștefan Basanciu, din parohia Hlipiceni 2, județul Botoșani, a precizat la rândul său că „Această activitate este deosebit de binevenită, mai ales pentru persoanele vârstnice, care se confruntă cu probleme de sănătate și întâmpină dificultăți în a se deplasa pe distanțe mari. Utilitatea caravanei este esențială, oferind acces la servicii medicale gratuite pentru bătrâni, pentru cei fără asigurare medicală și pentru cei care nu au alte opțiuni de îngrijire medicală.”
Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății.
De asemenea, Dănuț-Viorel Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Naționale a concluzionat: „Am fost pentru a treia oară în comunitatea din Hlipiceni, iar impactul activității noastre s-a dovedit din nou extrem de important. Oamenii au fost încântați că nu au fost nevoiți să se deplaseze 50-60 km până la Botoșani și că au beneficiat de investigații gratuite, fără a mai aștepta săptămâni pentru o programare la un specialist. La finalul activității, au fost consultate peste 550 de persoane, cu ajutorul medicilor din 17 specializări. Cea mai mare satisfacție a fost salvarea unei vieți: a fost descoperit un pacient cu infarct miocardic acut, iar intervenția promptă a medicilor a permis transportul rapid la Iași, unde a fost operat de urgență și acum se află în afara oricărui pericol. Această campanie de prevenție ne-a demonstrat din nou că munca medicilor dedicați aduce speranță și încredere în comunitate. Așa cum spunea o bătrânică, oamenii au nevoie nu doar de îngrijire medicală, ci și de un cuvânt de încurajare, care îi face să se simtă deja pe jumătate mai sănătoși.”
Până în prezent, în cadrul campaniei „Sănătate pentru sate”, au fost organizate 128 acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeş, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău. Astfel că, de această campanie au beneficiat peste 16.000 de persoane.
Toate aceste activități, desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, se derulează sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.