Țăranii care își vând produsele în piețe vor fi verificați la sânge de inspectorii ANSVSA. Pentru a putea face un ban cinstit în continuare, bunicuțele care vând pătrunjel pe tarabe vor trebui să respecte noi reguli stricte.
Potrivit noilor reglementări, bunicuțele care vând borcane de zacuscă, gem sau dulceață în piețe vor trebui să se înregistreze și să plătească taxe la ANSVSA.
ANSVSA înăsprește regulile pentru bunicuțele care vând pătrunjel în piețe
Potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA, pentru a putea vinde în continuare, bătrânii de la țară trebuie să notifice activitatea de obținere și vânzare a produselor preparate din legume și fructe și să depună, în acest sens, o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute
De asemenea, este necesară o copie de pe actul de identitate al producătorului primar, documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale, copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, precum și dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.
Potrivit proiectului de act normativ, țăranii care vând fructe și legume trebuie să respecte condițiile privind igiena produselor alimentare şi ghidurile de bune practici de igienă elaborate de asociațiile profesionale și avizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Totodată, gospodăria ţărănească de legume şi fructe poate funcționa în incintele existente în locuințe particulare sau în spaţii în care se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole şi trebuie să respecte condițiile privind igiena produselor alimentare, scrie national.ro.
Valorificarea produselor obținute din fructe și legumele cultivate de bunici la țară se va realiza numai la locul de producere ,în piețe, târguri, expoziții.
Potrivit proiectului de ordin al ANSVSA, expunerea produselor se va face în vitrine sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare. De asemenea, produsele din gospodăriile țărănești trebuie să provină din materii prime, legume și fructe, sigure şi adecvate pentru consumul uman şi să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care deţin carnet de sănătate și echipament de protecție corespunzător și să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii şi elemente individuale de identificare (numerotarea ambalajelor), condiţiile de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării, noteaza RomaniaTV care citeaza national.ro