Puțini credincioși știu asta! Cum se scrie corect un pomelnic

Puțini dintre credincioși știu cum se scrie corect un pomelnic. Reprezentanții unei parohii din Botoșani au arătat că pomelnicul cuprinde lista celor adormiți sau a celor vii pe care îi dorim pomeniți la Sfânta Liturghie. La Sfânta Liturghie se pomenesc atât cei vii, cât şi cei adormiţi. Motiv pentru care se duc două liste de pomelnic, una dedicată viilor și una adormiților. Atunci când se oficiază Sfântul Maslu se aduce pomelnic numai cu vii, la fel ca și la slujba Acatistului.

Potrivit tradiției bisericești, lista de nume trecute în pomelnicul pentru cei vii trebuie să înceapă cu preotul care te-a botezat, cu cel care te-a cununat, urmate de duhovnicul familiei, părinții, nașii, bunicii, frații și surorile, alte persoane și la urmă tu, arată reprezentanții Parohiei Izvorul Tămăduirii. Aceeași ordine se va respecta și pe pomelnicul pentru cei adormiți cu mențiunea la final “Cu tot neamul lor cel adormit!”

Iată pe scurt cum se alcătuiește un pomelnic:

– Numele se trec în două categorii: vii și adormiți (cei vii se trec în rubrica din stânga pomelnicului, cei adormiți în rubrica din dreapta)

– Se trec doar prenumele persoanelor.

Prenumele clericilor se trece însoțit de denumirea treptei preoțești.

– Nu se menționează cererile personale.

– Pot fi semnalate persoanele bolnave.

– Se trec doar creștinii ortodocși.

– Numele trebuie scris cât mai lizibil ( preferabil litere de tipar sau pomelnic editat pe calculator și listat)

– Lista ar trebui să includă: duhovnicul, părinții, nașii, rudele și prietenii.

– La adormiți nu se trec cei care s-au sinucis.

Ce NU se scrie într-un pomelnic?

Nu se trec în pomelnic:

– persoanele care au refuzat sau refuză să creadă în Dumnezeu sau care au altă credință

– cei care au ales să-și pună singuri capăt zilelor (sinuciderea este considerată a douăsprezecea și cea mai înaltă treaptă a păcatului)

– copiii morţi nebotezaţi sau pruncii avortaţi

– persoane care se ocupă cu vrăjitoria, ghicitul, descântecul

– persoane care fac parte din secte religioase

– persoane care au dispărut însă nu există certitudinea că sunt și decedate

Oamenii au obiceiul de a pune după numele celui care a murit fără lumânare o cruce, după numele celui care a murit nespovedit şi neîmpărtăşit pun două cruci iar după numele celui care a murit fără lumânare, nespovedit şi neîmpărtăşit, trei cruci, lucru care nu are niciun rost, fiindcă murind aşa, nepregătiţi din vina lor sau a familiei, nu există rugăciuni în plus sau speciale pentru ei. Deci nu trebuie nici să punem acele cruci, nici să scriem cu litere: fără lumânare, nespovedit, neîmpărtăşit. Nu trebuie scris în dreptul numelor nici: „pomenit de şase săptămâni, pomenit de un an, pomenit de şapte ani”, pentru că nici în aceste cazuri nu există rugăciuni speciale.

Numele celor dragi pe care vrem să le pomenească sfinţiţii preoţi, trebuie scrise pe pomelnic corect, aşa cum le-au primit în Taina Sfântului Botez şi nu folosind prescurtări (Bobo, Noni, Piti, Mimi, Nae, Uţa, Miticuş, Coco, Bibi, Ela, Ică, Tutu, Miţi…) sau diminutivele cu care i-am alintat noi sau cei din jurul nostru.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *