Moșii de toamnă au loc anul acesta pe 2 noiembrie, ocazie cu care se organizează slujbe pentru pomenirea morţilor în toată ţara. Comemorarea celor plecați dintre noi este un lucru important pentru cei născuţi în religia creştină. Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă.
Sâmbăta, în fiecare biserica se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.
Creştinii merg de dimineaţă la biserică în sâmbăta morţilor, numită şi Moşii de toamnă, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.
De la slujba de pomenire a celor adormiți nu trebuie să lipsească coliva și vinul. Acestea semnifică trupului celui decedat și expresia materială a credinței în Înviere.
În ziua de Moşilor de toamnă se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Preotul scoate din prescura miridele pentru morţi şi le aşază sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului, scrie crestinortodox.ro.
La slujba de pomenire din Sâmbăta Morților, creștinii vin la biserică cu vin, colivă, colaci, pachete cu alimente, flori și lumânări. Pe lângă colivă, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiţi, de regulă, se dă de pomană bucatele care îi plăceau răposatului.
În unele zone ale țării se obișnuiește ca, pe lângă slujba din biserică, să se oficieze o mică slujbă de pomenire și la căpătâiul răposatului, iar mormântul să fie stropit cu vin de către preot. De asemenea, la morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.
Se obișnuiește ca în unele zone ale țării, să se împartă pentru sufletele celor adormiți patru sau şase pacheţele care să conţină şi măsline, asemănate de Hristos cu sufletul omului.
Totodată, în ziua Moșilor de toamnă se merge la cimitir și se curăță mormintele morților și așează flori proaspete, dar și lumânări și candele.
La sate există obiceiul ca în ziua Moșilor de toamnă, în casele creștinilor, să se facă o masă de pomenire la care sunt chemaţi rudele, vecinii, dar şi oamenii nevoiaşi.
De Moșii de toamnă nu se mătură gunoiul afară pentru că, se spune, “ajunge în gura morților”.
În Sâmbata Morților nu se lucrează și nu se face treabă în gospodărie. În popor se mai spune că nu e bine să speli rufele sau să faci alte treburi prin gospodărie, fiindcă în ziua Moșilor de toamnă, spiritele coboară printre cei dragi rămași în viață, iar dacă aceștia sunt ocupați cu treburi, spiritele se vor supăra și îi vor bântui toată viața.
În popor se mai spune că nu trebuie să ceri bani cu împrumut în această zi. Se spune că banii împrumutați vor fi folosiți pentru pagubele materiale și pentru medicamente. Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet, potrivit WOWBiz