Învățământ obligatoriu cu frecvență redusă la clasele primare, gimnaziu și liceu. Prezența va fi obligatorie

Elevii care au depășit cu 3 ani vârsta clasei în învățământul primar, cu mai mult de 4 ani vârsta clasei în învățământul gimnazial, respectiv cu mai mult de 5 ani vârsta clasei în învățământul liceal, pot fi înscriși la clase cu frecvență redusă, în învățământul obligatoriu, potrivit unui proiect al Ministerului Educației pus în consultare publică. Trebuie să fi promovat un număr de clase din învățământul preuniversitar obligatoriu, indiferent de formă: zi sau seral.

Metodologia pusă în dezbatere publică reglementează organizarea şi funcționarea învățământului obligatoriu la forma de învățământ cu frecvență redusă. Structura anului școlar respectă prevederile legale în vigoare pentru învățământul cu frecvență zi, potrivit proiectului.

Pentru persoanele care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei în învățământul primar, cu mai mult de 4 ani vârsta clasei în învățământul gimnazial, respectiv cu mai mult de 5 ani vârsta clasei în învățământul liceal, învățământul obligatoriu se poate organiza şi în forma de învățământ cu frecvență redusă. Trebuie să fi promovat un număr de clase din învățământul preuniversitar obligatoriu, indiferent de formă: zi sau seral.

Persoanele se pot înscrie la forma cu frecvență redusă în clasa imediat următoare celei promovate. Prezența la orele de curs şi la toate activitățile din programul este obligatorie.

Clasele se pot înființa în orice școală în care se desfășoară învățământul obligatoriu cu frecvență. E nevoie de minimum 10 elevi la primar și gimnaziu și nu mai puțin de 15 elevi la liceu, potrivit art. 23 alin 1, lit – f, din legea Educației nr. 198/2023.

Orele desfășurate în învățământul obligatoriu cu frecvență redusă pot fi repartizate şi în regim plata cu ora pentru profesori, iar elevii se pot transfera elevi de la zi la învățământ obligatoriu cu frecvență redusă în anumite condiții.

Cine se poate înscrie la învățământul obligatoriu cu frecvență redusă

Art. 2
(1) Învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial şi învățământul liceal.

(2) Învățământul obligatoriu este învățământ cu frecvență. Pentru persoanele care au depășit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei în învățământul primar, cu mai mult de 4 ani vârsta clasei în învățământul gimnazial, respectiv cu mai mult de 5 ani vârsta clasei în învățământul liceal, învățământul obligatoriu se poate organiza şi în forma de învățământ cu frecvență redusă, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

(3) Persoanele menționate la alin.(2), care au promovat un număr de clase din învățământul preuniversitar obligatoriu, forma cu frecvență, zi sau, respectiv seral, se pot înscrie la forma cu frecvență redusă în clasa imediat următoare celei promovate, pe baza actelor doveditoare (foaia matricolă în original şi adeverință eliberată de școală).

(4) Învățământul primar se poate organiza la forma cu frecvență redusă, cu durata de 5 ani, cuprinzând clasa pregătitoare şi clasele I-IV.

(5) Învățământul gimnazial se poate organiza la forma cu frecvență redusă, cu durata de 4 ani, cuprinzând clasele V-VIII.

(6) Învățământul liceal se poate organiza la forma cu frecvență redusă, pentru filiera teoretică, cu durata de 5 ani.

Ce este învățământul cu frecvență redusă

În învățământul obligatoriu cu frecvență redusă se aplică planurile -cadru și programele școlare valabile în anul școlar respectiv pentru învățământul obligatoriu cu frecvență zi.

Art 14 alin (1) În cazul învățământului obligatoriu cu frecvență redusă, pentru fiecare disciplină de specialitate se alocă, la fiecare modul, anual, un număr de ore de curs egal cu jumătate din numărul de ore prevăzut în planul-cadru pentru învățământul cu frecvență zi. În cazul fracțiunilor de ore, numărul rezultat prin împărțire se rotunjește la întregul imediat superior.

(2) În cadrul orelor menționate la alin. (1), cadrele didactice vor desfășura atât activități de predare, învățare și evaluare, cât și activități de consiliere, suport și mentorat necesare pentru susținerea elevilor în vederea formării competențelor profilului absolventului, prevăzut în curriculumul național.

(3) Repartizarea, pe parcursul modulului, a orelor menționate la alin. (1) şi programul de pregătire a elevilor în perioadele respective sunt aprobate de consiliul de administrație al unității de învățământ şi se afișează la avizierul școlii în prima săptămână a fiecărui modul.

(4) Programul afișat va cuprinde:

  • precizarea temelor de sinteză din programele școlare în vigoare, la fiecare disciplină de specialitate, în vederea atingerii competențelor prevăzute de aceste programe;
  • manualele școlare valabile pentru fiecare an de studiu;
  • orarul claselor;
  • programarea examinărilor scrise;
  • calendarul desfășurării evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a, valabil pentru anul școlar în curs.

(5) Elevii înscriși în învățământul obligatoriu cu frecvență redusă vor fi înștiințați că prezența la orele de curs şi la toate activitățile din programul menționat la alin. (4) este obligatorie.

Unde se organizează învățământul obligatoriu cu frecvență redusă

Art 5 alin (1) – Învățământul obligatoriu cu frecvență redusă se poate organiza în unitățile de învățământ în care se desfășoară învățământul obligatoriu cu frecvență.

(2) În rețeaua școlară a unităților de învățământ preuniversitar, clasele cu frecvență redusă pot fi organizate atât în limba română, cât și în limbile minorităților naționale.

(3) Unitățile de învățământ din învățământul particular acreditat pot înființa și clase cu frecvență redusă, cu respectarea legislației în vigoare.

(4) Învățământul cu frecvență redusă se desfășoară în aceleași zile în care se desfășoară învățământul cu frecvență de zi, de regulă, după-amiaza şi/sau seara.

Art 3. alin (1) – Inspectoratele școlare județene stabilesc rețeaua unităților de învățământ în care se organizează învățământul obligatoriu cu frecvență redusă, pe baza solicitărilor acestora, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale.

(2) Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București transmit/transmite Ministerului Educației (ME), spre aprobare, cifrele de școlarizare, pentru învățământul obligatoriu cu frecvență redusă, noteaza edupedu.ro

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *