O femeie din judeţul Botoşani care şi-a ucis bărbatul, iar apoi a înscenat o sinucidere a fost condamnată, miercuri, definitiv, la nu mai puțin de nouă ani de închisoare pentru omor- violență în familie. Este vorba de o femeie în vârstă de 40 de ani din comuna Răuseni, care, în luna octombrie a anului trecut, a sunat la 112 şi a anunţat că concubinul său s-a sinucis. Elena Daniela Stoleriu a dat detalii poliţiştilor, spunând că, în urma unor certuri pe care le-ar fi avut, a ieşit afară din casă, iar când s-a întors l-a găsit cu cuţitul înfipt în gât.
De fapt, botoşăneanul în vârstă de 44 de ani, tatăl a patru copii, a fost victima unei crime, iar autorul era chiar femeia care a chemat Poliţia la faţa locului. Medicii legiști au concluzionat că bărbatul nu ar fi putut să se înjunghie singur în felul acela.
Femeia a fost condamnată, miercuri, de Curtea de Apel Suceava, care a majorat pedeapsa inițială dictată de Tribunalul Botoșani. Magistrații de la Tribunal au decis, pe 3 septembrie, condamnarea femeii la opt ani de închisoare.
Solutia pe scurt:
În temeiul art. 421 alin.1 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Ministerul Public- Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani și inculpata Stoleriu Elena Daniela, împotriva sentinţei penale nr.134 din data de 03.09.2024 pronunțate de Tribunalul Botoșani în dosar nr.2953/40/2023. Desființează în parte sentința penală atacată și în rejudecare: Condamnă pe inculpata Stoleriu Elena Daniela pentru săvârşirea infracţiunii de: – omor – violenţă în familie, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 188 alin. 1 rap. la art. 199 alin. 1 din Cod penal cu aplicarea art. 375 și art. 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 9 (nouă) ani închisoare (în loc de 8 ani închisoare) şi la pedeapsa complementară constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 5 ani. Interzice inculpatei, ca pedeapsă accesorie și complementară, și exercitarea dreptului de a deține, purta și folosi orice categorie de arme, prev. de art. art.66 alin.1 lit.h Cod penal, pe durata și în condițiile reținute de instanța fondului relativ la celelalte pedepse accesorii și complementare aplicate prin sentință. Reduce cuantumul daunelor morale la plata cărora inculpata a fost obligată a le achita către partea civilă Anonimizat 1 de la suma de 250.000 lei la suma de 200.000. Men?ine celelalte dispoziții ale sentinței care nu sunt contrare prezentei decizii. În temeiul art.422 Cod procedură penală rap. la art.72 alin.1 Cod penal, deduce în continuare din pedeapsa aici aplicată și durata arestării preventive de la 03.09.2024 la zi. În temeiul art. 275 alin. 3, 6 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare din apel, avansate de stat, rămân în sarcina acestuia, din care suma de 1538 lei reprezentând onorarii avocați oficiu inculpată și parte civilă se va avansa din fondurile Ministerului Justiției către Baroul Suceava. Definitivă. Pronunţată azi 23.10.2024, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 Cod procedură penală.