Doi bărbaţi din Botoşani au fost arestaţi preventiv în dosarul contrabandei cu ţigări în care au fost făcute 83 de percheziţii

Doi bărbaţi din Botoşani au fost arestaţi preventiv în dosarul contrabandei cu ţigări în care au fost făcute, joi, 83 de percheziţii domiciliare. Tribunalul Botoşani a emis, vineri, două mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele celor doi . Măsura a fost adoptată la propunerea procurorilor DIICOT.

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani și cei ai Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, împreună cu procurorii  D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Botoșani, brigăzile de combatere a criminalității organizate Suceava și Iași și polițiștii de frontieră ai inspectoratelor teritoriale ale Poliției de Frontieră Iași și Sighetu Marmației, pun în aplicare 83 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Botoșani și Suceava, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice prevăzute de lege.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că, începând cu anul 2022, în județul Botoșani s-ar fi constituit mai multe grupuri infracționale organizate, interdependente, care ar fi acționat în mod coordonat în sfera contrabandei cu țigarete de proveniență extracomunitară.

Țigările, aduse ilegal prin intermediul unor cărăuși

Astfel, au fost introduse ilegal, în România, din Moldova și Ucraina, prin intermediul unor cărăuși, diferite cantități de țigarete, care ar fi fost depozitate temporar în diverse locații și,  ulterior, valorificate. Transportul ar fi fost efectuat cu autovehicule, având create spații speciale pentru ascunderea produselor de contrabandă, persoanele implicate în activitatea de criminalitate organizată manifestând o preocupare constantă pentru monitorizarea persoanelor şi autoturismelor străine aflate în zonă.

De asemenea,  depozitarea și  comercializarea țigaretelor ar fi fost atent supravegheată  pentru a evita riscul de a fi prinși în flagrant delict. Pe parcursul administrării probatoriului în cauză, au fost depistate mai multe asemenea transporturi, fiind indisponibilizate diferite cantități de țigarete.

Audierile urmează să se desfășoare la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Botoșani.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Botoșani și Suceava și al jandarmilor inspectoratelor de jandarmi județene Botoșani, Bacău și Suceava.

Urmareste-ne pe Google News

 

 

 

Solutia pe scurt:

Admite propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Botoşani în dosarul nr.87/D/P/2023. În baza art.202 alin.1 şi 3 Cod procedură penală, art.223 alin.2 Cod procedură penală, art.224 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: -BOGATU LEONARDO, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin.1 şi 2 Cod penal; colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice legale prev. de art. 270 alin.3 cu aplicarea art. 274 din Legea nr.86/2006 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin.1 şi art. 41 alin.1 Cod penal; -BERBA PAUL-PETRU, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin.1 ?i 2 Cod penal; colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice legale prev. de art. 270 alin.3 cu aplicarea art. 274 din Legea nr.86/2006 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal; colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, dacă sunt depăşite limitele cantitative sau valorice legale prev. de art. 270 alin.3 din Legea nr.86/2006, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal, pe o perioada de 30 de zile, începând cu data de 18 octombrie 2024 până la data de 16 noiembrie 2024 inclusiv.

În baza art.230 alin.1 Cod procedură penală dispune emiterea de îndată a mandatelor de arestare. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu – av. Aruştii Andrei (delegaţie 3372/2024) şi av. Anton Marius (delegaţie 3373/2024), în sumă de câte 466 lei, rămân în sarcina statului şi se vor achita Baroului Botoşani din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi pentru procuror.

Pronunţată în camera de consiliu, azi, 18 octombrie 2024, ora 15,30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *