Pompierii dorohoieni împlinesc 160 de ani de când veghează la siguranţa comunităţii

pompieri la interventieÎn anul 1851, la Dorohoi s-a înfiinţat prima unitate militară de pompieri, cu sediul în actuala clădire a Şcolii nr. 5, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Monografia „File din istoria pompierilor din judeţul Botoşani” descrie faptul că pompierii dorohoieni aveau în dotare o tulumbă (pompă de incendiu care funcţionează cu un furtun), 2 sacale (sacal – butoi aşezat pe un cadru cu două sau patru roţi, cu care în trecut se transporta apă de la fântână sau rău), o scară, un clopot şi 10 topoare.

Instruirea ostăşească a celor care doreau să îmbrace haina de pompier se executa în baza “Regulamentului ostăşesc, iar cea de specialitate se desfăşura sub supravegherea “celor mai destoinici tulumbagii”.

În perioada 1880 – 1890, pe raza oraşului Dorohoi s-au produs mai multe incendii, soldate cu însemnate pagube materiale. Documentele vremii amintesc de două mari incendii, cel de pe strada Camil Silvat unde au ars 18 dughene, şi cel din strada Regimentului (azi Bulevardul Victoria), unde au ars 11 dughene.

Aceste evenimente au determinat autorităţile Dorohoiului (Dorohoi era judeţ aparte în acea perioada), să adopte noi măsuri de apărare şi de luptă împotriva incendiilor. Prin urmare, s-a înfiinţat o grupă de pompieri dotată cu două pompe portative şi două pompe pe roţi. Alimentarea cu apă se făcea de 30 de sacagii, iar anunţarea incendiilor prin goarnă. Oraşul era supravegheat dintr-un foişor înalt de 20 m, unde 1-2 pompieri stăteau permanent de pază şi dădeau alarma în caz de incendiu.

          În anul 1903, în Dorohoi, pompierii aveau la comandă un sergent major, iar ca efectiv erau 12 pompieri.  În anul 1907, turnul, foişorul de foc şi acoperişul primăriei din Dorohoi, au ars într-un incendiu devastator.

De la tulumbe la maşini de ultimă generaţie

De-a lungul celor 160 de ani de existenţă, pojarnicii de la Dorohoi, deveniţi între timp pompieri în subordinea Ministerului de Interne, au utilizat pe rând, de la tulumbe şi sacale, până la autospeciale de ultimă generaţie. După anul 2007, pompierii dorohoieni au primit în dotare autospeciale de intervenţie IVECO Magirus şi Renault Volkan, maşini utilate şi dotate cu echipamente de stingere a incendiilor, de prim ajutor şi descarcerare . Din anul 2010, Detaşamentul de Pompieri Dorohoi are şi un echipaj SMURD.

Pompierii dorohoieni, foşti pojarnici, intervin azi în toate situaţiile de urgenţă

În zilele noastre, în conformitate cu prevederile normative aliniate la legislaţia europeană, unităţile de pompieri militari din România s-au unificat cu structurile de protecţie civilă, luând fiinţă Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă. Incluşi în Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pompierii, constituiţi în servicii profesioniste pentru situaţii de urgenţă, se pregătesc continuu şi desfăşoară o întreagă gamă de intervenţii în funcţie de tipurile de risc generatoare de situaţii de urgenţă (incendii, cutremure, inundaţii, accidente, explozii, avarii, alunecări sau prăbuşiri de teren, îmbolnăviri în masă, prăbuşiri ale unor construcţii, instalaţii ori amenajări, calamităţi naturale sau evenimente publice de amploare determinate ori favorizate de factori de risc specifici).

          Împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri din Dorohoi va fi marcată prin inaugurarea unui monument dedicat eroilor pompieri din Dorohoi, pe 13 septembrie, de „Ziua Pompierilor din România” .

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *