Cât câștigă un parlamentar. Ce sume încasează lunar și ce alte beneficii mai au

Parlamentarii români au venituri considerabile, încasând lunar peste 2.000 de euro. Pe lângă salariul substanțial, aceștia beneficiază de transport gratuit și primesc o diurnă zilnică de 400 de lei. Beneficiile parlamentarilor din România în 2024 sunt considerabile comparativ cu veniturile medii ale românilor, iar aceștia, aleși pentru un mandat de patru ani în cadrul unui Parlament bicameral, format din 330 de deputați și 136 de senatori, beneficiază nu doar de indemnizații, ci și de numeroase alte avantaje. Deputații și senatorii beneficiază de un salariu lunar de bază de 18.720 de lei brut, echivalentul a aproximativ 11.000 de lei net. Liderii de grup primesc în plus circa 2.000 de lei, iar președinții celor două Camere obțin peste 13.000 de lei net lunar, potrivit Capital.ro.

Pe lângă salariu, parlamentarii români se bucură de numeroase beneficii. Aceștia primesc bani pentru chirie, diurnă, transport, telefon și cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu.

Diurna este acordată tuturor parlamentarilor care nu au domiciliul în București sau Ilfov și reprezintă 2% pe zi din indemnizație.

De asemenea, parlamentarii beneficiază de transport gratuit intern pe calea ferată și decontarea cheltuielilor cu benzina pentru transportul în teritoriu. Fiecare deputat sau senator are dreptul la un bilet de avion gratuit pe săptămână pentru zborurile interne și un abonament de telefonie mobilă decontat de Parlament. Aceștia primesc o remunerație lunară echivalentă cu peste 2.000 de euro, beneficiază de transport gratuit și primesc o diurnă de 400 de lei pe zi.

Fondurile sunt alocate pentru acoperirea cheltuielilor legate de activitatea cabinetelor parlamentare, inclusiv chiria, utilitățile, personalul și biroul. Astfel, costul pentru fiecare parlamentar a crescut de la 28.000 de lei la 35.000 de lei, fiind suportat din bugetul public. În plus, conform legislației, jumătate din suma forfetară nu trebuie justificată.

Programul de Lucru

Un parlamentar muncește, în medie, trei zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității se desfășoară în teritoriu. Programul de lucru în Parlament începe luni la ora 14:00 și se încheie miercuri la ora 18:00, incluzând activități în comisii și în plen. Ocazional, săptămâna de muncă se prelungește cu ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi.

Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie, iar lunile iulie și august sunt luni de vacanță. De asemenea, de la mijlocul lunii decembrie până în februarie, parlamentarii au vacanță de iarnă. În perioada sărbătorilor Pascale, Parlamentul nu muncește timp de două săptămâni. În timpul campaniilor electorale, parlamentarii pleacă în teritoriu.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *