Tablouri în tuș digitalizate, care ilustrează traseul vieții lui Mihai Eminescu, expuse la Memorialul Ipotești

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, invită la  vernisarea expoziției din cadrul proiectului „Tabloul povestește”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), sesiunea de finanțare II /2024, aria tematică Patrimoniu cultural material.

Proiectul „Tabloul povestește” a presupus valorificarea colecției de grafică semnată de Spiru Vergulescu, respectiv cele 101 desene în tuș aflate în patrimoniul Memorialului Ipotești, care ilustrează traseul vieții lui Mihai Eminescu și mediul socio-politic al României secolului XIX. Tablourile în tuș au fost digitalizate și augmentate, prin crearea unul film de animație în baza desenelor și a unui cod QR pentru fiecare grup tematic. Datorită acestor acțiuni, colecția de grafică semnată de Spiru Vergulescu începe să prindă viață în momentul scanării codului QR: pe ecranul telefonului va putea fi vizionat un film de animație cu secvențe din biografia și opera lui Mihai Eminescu, raportate la un context mai larg prin introducerea scenelor din peisajul cultural, social și politic din a doua jumătate a secolului XIX.

Desenele folosite în digitalizare au fost realizate în cadrul taberei de pictură, desfășurate în perioada 21-29 iulie 2024 la Ipotești. Elevi ai liceelor de artă din Botoșani, Zalău, Baia Mare, Bacău, coordonați de profesorii însoțitori și de angajați ai Memorialului Ipotești, au realizat desenele pentru animarea graficii lui Spiru Vergulescu și pentru crearea filmului care să însoțească tablourile.

Desenele au fost sonorizate și a fost montată animația pentru codul QR. Vernisarea expoziției va avea loc pe data de 18 octombrie 2024, ora 12.00, în Sala Horia Bernea a Memorialului Ipotești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *