Bărbatul care nu a călcat niciodată într-un restaurant, a trăit pe străzi, iar apoi Penitenciarul Botoșani i-a devenit casă

Nu a călcat niciodată într-un restaurant, a trăit pe străzi, iar apoi Penitenciarul Botoșani i-a devenit casă. Este povestea tristă a unui deținut din pușcăria din Botoșani, care își ispășește pedeapsa după gratii. El se numără printre cei cinci deținuți din unitatea de detenție care, pe 9 octombrie, au luat parte la Proiectul Good lives- Umanizarea vieții de detenție prin experiențe pozitive și au servit masa la Restaurantul ”Belvedere” din municipiul Botoșani, experimentând astfel normalitatea vieții din libertate și exersând atitudini și comportamente, în acord cu așteptările societății.

Bărbatul a copilărit într-un centru din sistemul de protecție al copilului și nu a știut niciodată ce înseamnă o familie, nu a simțit căldura unei mame, nu a avut un model de tată pe care să îl urmeze și, din păcate, alegerile pe care le-a făcut după ce a ieșit din sistemul de protecție nu i-au adus zile ușoare. A trăit pe străzi, iar de la neajunsuri până la comiterea unor infracțiuni nu a fost decât un pas. Acum își ispășește pedeapsa și profită de acțiunile organizate de Penitenciarul Botoșani pentru a-și ușura sentința, dar și pentru a se asigura că atunci când va ieși va face alegerile potrivite pentru a duce o viață normală, departe de pușcărie.

Atunci când facem „lucruri normale”, se creează sentimentul de încredere, ceea ce le permite deținuților să se simtă și să fie responsabili, pentru ca mai apoi să poată privi spre viitor (”m-a făcut să mă gândesc să nu mai recidivez”). Important de precizat că unul dintre cei 5 deținuți a fost instituționalizat în sistemul de protecție a copilului, iar după dezinstituționalizare a locuit în stradă și niciodată nu a servit masa într-un restaurant. Acest proiect a mai fost implementat și în alte comunități din țară precum Arad, Baia Mare, Craiova, Timișoara și Ploiești, având o deschidere deosebită și un impact pozitiv asupra tuturor celor implicați”, precizează reprezentanții Penitenciarului Botoșani.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *