O instituție din județul Botoșani se „bate” cu cele din topul național în ceea ce privește cercetarea din zootehnie. Este vorba despre Stațiunea de Cercetare de la Popăuți, singura din țară care a reușit să omologheze șase linii colorate în zootehnie. Anunțul a fost făcut de directorul stațiunii, Ionică Nechifor, care dă asigurări că după modernizarea acesteia, va fi recunoscută chiar la nivel european.
„Vreau să vă spun, chiar dacă par lipsit de modestie, Stațiunea de Cercetare Popăuți, în ciuda faptului că într-o anumită perioadă a trecut prin momente grele, din punct de vedere financiar, nici acum nu putem spune că suntem finanțați la potențialul pe care îl are această stațiune, dar vă spun că este cea mai importantă stațiune de cercetare din zootehnia României. Nicio altă stațiune nu a reușit să omologheze șase linii colorate în cadrul rasei Karakul sau în cadrul unei rase la specia ovină, și iată, după atâția ani, specialiștii care au mai multă experiență, vorbesc din zona Academiei de Științe Agricole, de la secția de zootehnie au spus-o foarte clar: munca de la stațiunea de cercetare, cele șase linii colorate echilibrează cu șase rase la specia ovină. Noi oricând aceste șase linii le putem transforma în rase”, ne-a declarat Nechifor.
Modernizarea stațiunii presupune, printre altele, și reabilitarea constructivă a laboratoarelor, adăposturilor pentru animale, cât şi a celorlalte clădiri.
„Pe lângă faptul că putem să ne mândrim cu Stațiunea de Cercetare Popăuți, ea poate juca un rol extraordinar de mare nu doar la nivel național, ci și la nivel european după ce modernizarea ei se va finaliza și credeți-mă că este una din dorințele mele de a fi o stațiune de cercetare de top și de a intra în competiție cu stațiunile de cercetare din alte state importante pentru a ataca, să spunem așa, în ghilimele, fondurile europene destinate renovării și cercetării”, spune Nechifor.
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pentru Cresterea Ovinelor și Caprinelor Popauti-Botosani are sediul în localitatea Rachiţi, Judetul Botoşani, la 8 km de oraşul Botoşani şi la 7 km de Mănăstirea „Popăuţi” fiind una dintre cele mai vechi unităţi de cercetare cu specific zootehnic, fiind înfiinţată în 1909, iniţial ca depozit de tauri din rasa Sura de Stepă, sub denumirea de „Tamazlîc” cu o suprafaţă de 200 ha teren arabil. În 1988 a devenit unitate etalon prin crearea rasei Karakul de Botoșani, specializată pentru producția de pielicele-lapte, dar și cu o producție de carne remarcabilă. Statiunea, are în administrare o suprafată de 1163,02 ha din care suprafata de 19,24 ha o reprezintă curţi-construcţii în incinta unitaţii din U.A.T. Răchiţi.