Realitati si mituri despre AdBlue: cate cunosc soferii despre acest fluid important?

adblue

In ultimii ani, AdBlue a devenit un fluid din ce in ce mai important pentru soferii de vehicule diesel, mai ales in contextul reglementarilor stricte privind emisiile poluante. Cu toate acestea, cunostintele multor soferi despre acest fluid raman limitate, ceea ce creeaza uneori confuzii si mituri. In continuare, vom explora cateva dintre cele mai comune realitati si mituri despre aceasta substanta, pentru a clarifica cat mai multe aspecte si pentru a ajuta la intelegerea corecta a acestui produs esential.

REALITATE: AdBlue, disponibil in oferta www.automag.ro, este o solutie compusa din 33% uree si 67% apa deionizata. Rolul sau principal este acela de a reduce emisiile de noxe produse de motoarele Diesel, contribuind astfel la un mediu mai curat. Este folosit in sistemele de reducere catalitica selectiva (SCR), fiind injectat direct in sistemul de evacuare al masinilor.

REALITATE: Spre deosebire de alte substante, aceasta nu este adaugata direct in motor sau in carburant. In schimb, este injectata in sistemul de evacuare, unde, printr-un proces chimic, descompune noxele in azot pur si vapori de apa, reducand semnificativ cantitatea de emisii nocive eliberate in atmosfera.

MIT: Acesta este un aditiv care se amesteca cu carburantul.

REALITATE: Aceasta este una dintre cele mai frecvente greseli. Solutia nu se adauga in rezervorul de carburant, ci separat, intr-un rezervor dedicat! Amestecarea acesteia cu carburantul poate duce la daune costisitoare ale motorului si ale sistemului de injectie.

MIT: Substanta poate imbunatati performantele motorului.

REALITATE: Substanta nu afecteaza in niciun fel performantele motorului, consumul de carburant sau puterea acestuia. Rolul sau este strict legat de reducerea emisiilor poluante.

REALITATE: Multe vehicule diesel moderne sunt echipate cu rezervoare speciale pentru AdBlue. Acestea sunt integrate in sistemul de reducere a emisiilor si sunt monitorizate de sistemele electronice ale masinii. Atunci cand nivelul scade sub un anumit prag, masina va afisa un mesaj de avertizare in bord, similar cu alte avertizari.

REALITATE: Reumplerea rezervorului este un proces simplu si rapid, comparabil cu adaugarea lichidului pentru parbriz. Multi soferi aleg sa faca acest lucru singuri, insa exista si posibilitatea de a solicita ajutorul unui service auto.

REALITATE: In general, vorbim despre un produs accesibil. Costul sau este mai mic in comparatie cu alte tipuri de lichide utilizate in intretinerea masinilor, iar consumul este relativ scazut, ceea ce inseamna ca nu trebuie reumplut frecvent.

REALITATE: Utilizarea solutiei contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de oxizi de azot (NOx), care sunt daunatori atat pentru sanatatea umana, cat si pentru mediu. Prin descompunerea acestor noxe in azot si apa, AdBlue ajuta la respectarea normelor europene de emisii si la crearea unui mediu mai curat.

adblue

REALITATE: Frecventa cu care trebuie reumplut rezervorul depinde de stilul de condus si de tipul de vehicul. De obicei, pentru un vehicul de dimensiuni medii, un „plin” de AdBlue poate dura intre 10.000 si 15.000 de kilometri. In mod normal, masina va avertiza soferul cu cateva sute de kilometri inainte de a se goli rezervorul.

MIT: Utilizarea solutiei poate afecta motorul masinii.

REALITATE: Solutia nu intra in contact direct cu motorul, asa ca nu exista riscul ca acesta sa fie afectat! De fapt, sistemul SCR, in care este utilizat AdBlue, ajuta la protejarea mediului, fara a afecta performanta vehiculului.

REALITATE: Daca rezervorul se goleste complet, majoritatea vehiculelor nu vor mai porni pana cand acesta nu este reumplut. Acest lucru se intampla pentru a preveni functionarea masinii fara reducerea emisiilor, ceea ce ar contraveni normelor de poluare.

REALITATE: Lichidul nu necesita o intretinere speciala, insa este important ca soferii sa verifice periodic nivelul din rezervor si sa reumple la timp. De asemenea, este esential sa se foloseasca AdBlue de calitate, pentru a evita eventualele probleme tehnice.

Acum ca ai aflat mai multe despre acesta substanta minune, este momentul sa „virezi” si tu spre un viitor mai prietenos cu mediul! Desi initial poate parea un element complicat, utilizarea AdBlue este simpla si esentiala pentru a reduce impactul negativ al vehiculelor Diesel asupra mediului inconjurator. Asadar, data viitoare cand vei vedea in bord semnalul de avertizare pentru aceasta solutie, vei sti exact ce ai de facut!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *