Judeţul Botoşani, promovat la Săptămâna europeană a regiunilor de la Bruxelles

Judeţul Botoşani a fost promovat la Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor de la Bruxelles, considerat cel mai important eveniment de networking din Europa. Botoşaniul a fost reprezentat de administratorul public al judeţului, Cristian Nistor, de directorul Direcţia de promovare- dezvoltare din Consiliul Județean, Otilia Moruz, dar şi de reprezentanţii grupurilor de acţiune locală (GAL) din Botoşani, respectiv Dorin Ursu de la Asociaţia LEADER Colinele Moldovei, şi Sorin Gîngă, preşedinte GAL Codri de Aramă,  şi Adriana Apetroaie, expert al GAL Valea Siretului de Sus.

Evenimentele din săptămâna 7-10 octombrie sunt organizate de Comisia Europeană şi Comitetul Regiunilor, delegaţia botoşăneană beneficiind de susţinerea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord- Est Piatra Neamţ, prin Biroul de reprezentare de la Bruxelles.

În cadrul workshopului „Rolul esenţial al grupurilor de acţiunilor locale în dezvoltarea comunităţilor”, administratorul judeţului, Cristian Nistor, a prezentat un proiect integrat implementat cu fonduri europene în judeţul Botoşani.

Proiectul integrat „From farm to fork”, care nu înseamnă altceva decât lanţul scurt de la producător la consumator, face refereire la procesul de producţie a caşcavalului de Săveni, un produs cu indicaţie geografică protejată.

„Un exemplu care reflectă impactul real al GAL-urilor la nivelul judeţului Botoşani este un proiect integrat în industria alimentară, pe principiul lanţul scurt, dezvoltat prin axa LEADER. Acest proiect nu doar că a adus beneficii economice, ci a transformat modul în care micii fermieri, antreprenorii şi comunitatea colaborează pentru a crea produse locale de calitate, contribuind la identitatea lor regională. Într-o primă fază, o asociaţie de crescători de bovine din Botoşani a dezvoltat un proiect pentru crearea unor puncte centralizate de colectare a laptelui, oferind fermierilor locali oportunitatea de a-şi aduce produsele într-un sistem organizat şi modern. Pornind de aici, un antreprenor local a înţeles potenţialul acestui lanţ şi a pus bazele unei fabrici de brânzeturi, folosind exclusiv laptele colectat de la asociaţie. Aceasta nu doar că a creat locuri de muncă, dar a contribuit şi la valorificarea resurselor locale. Mai departe, asociaţia producătorilor de brânză a văzut o oportunitate de a continua acest lanţ şi a aplicat la un nou proiect pentru a deschide propriile magazine de desfacere„, a spus Nistor la Bruxelles.

Botoşăneanul a subliniat, lîn capitala Uniunii Europene, că, practic, caşcavalul de Săveni reprezintă un ambasador al regiunii la nivel naţional şi european.

„Acest lanţ integrat, pornind de la fermierii locali şi culminând cu recunoaşterea internaţională a produselor lor, demonstrează forţa parteneriatelor locale facilitate de GAL-uri şi potenţialul uriaş pe care aceste iniţiative le au în dezvoltarea economică şi socială a regiunilor rurale. În spatele acestui proiect stau fermieri, antreprenori şi oameni din comunităţi care şi-au pus toată energia şi resursele pentru a-şi dezvolta comunitatea. Această poveste de succes ne arată că viitorul rural al României poate fi unul inovator şi sustenabil”, a mai spus administratorul public.

Atelierul de lucru din Săptămâna europeană a regiunilor şi oraşelor a fost coordonat de expertul ADR-Nord Est de la Bruxelles, Alis Socea.

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *