FOTO O nouă descoperire arheologică spectaculoasă la Botoşani. S-a găsit o piesă de aur unică

O nouă descoperire arheologică spectaculoasă a fost făcută la Botoşani. Un tânăr jandarm din Botoşani a găsit o piesă de aur unică. Este vorba de o fibulă dacică despre care se presupune că are o vechime de peste 2000 de ani.

Fibula reprezintă un accesoriu vestimentar folosit de dacii bogați.

Piesă a fost găsită de Cristian Comănescu, un subofițer de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, pasionat de arheologie. El a mers, săptămâna trecută,  cu detectorul de metale pe malul Siretului, unde a găsit fibula intactă.

„La jumătate de oră după ce am ajuns, exact în buza apei, unde se îmbină apa cu malul, am detectat un semnal. Săpând la o adâncime de maxim 5-6 centimetri, am descoperit un obiect. La început nu prea mi-am dat seama ce e, dar ulterior, consultându-mă cu prietenul meu, am dedus că  este o fibulă din aur, în stare foarte bună, care va fi predată autorităților competente”, ne-a declarat botoțăneanul.

Cristian este subofițer jandarm de aproape 18 ani, iar în ultimii trei ani, atras fiind de etnogeneza și trecutul poporului român, și-a cumpărat în condiții legale un detector de metale.

Fibula dacică descoperită, cu greutatea de aproximativ 11 grame, se află într-o stare de conservare foarte bună și a fost predată în această dimineață la Direcția Judeţeană de Cultură Botoșani, unde va fi expertizată de specialiștii în domeniu pentru a se stabili perioada din care datează.

Fibula este o podoabă vestimentară cu utilitate practică, cunoscută în termeni uzuali sub numele de broșă și era folosită la încheierea veșmântului, ca un ac de siguranță.

Conform prevederilor Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite întâmplător prin lucrări de orice natură, efectuate în locuri care fac obiectul exclusiv al proprietății publice, intră în proprietate publică, iar persoanele fizice care le-au descoperit sunt obligate să le predea în termen de 72 de ore.

Urmareste-ne pe Google News

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *