Centrele rezidențiale pentru vârstnici, verificate. Ce nereguli au găsit inspectorii AJPIS Botoșani

Mai multe nereguli au fost constatate în centrele rezidențiale pentru vârstnici, în urma unui control efectuat de Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială.

Potrivit reprezentanților AJPIS Botoșani, au fost verificate toate cele opt centre rezidențiale pentru vârstnici, existente la nivelul județului Botoșani, din care șapte private și unul public, fiind dispuse un număr total de 61 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate, măsuri aflate în termen de îndeplinire.

Au fost dispuse spre remediere 53 măsuri, la toate centrele, cu privire la întocmirea documentelor conform prevederilor Ordinului 2489/13 decembrie 2023 pentru aprobarea Standardelor minime de calitate privind managementul de caz în serviciile sociale acordate persoanelor vârstnice, Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice și Legea asistenţei sociale nr. 292/2011.

De asemenea, au mai fost dispuse 8 măsuri la cinci cămine de bătrâni private, cu privire la următoarelor deficiențe: nerespectarea procedurii de admitere cu privire la categoria beneficiarilor, situație întâlnită în două centre, iar la trei unități s-a constatat că personalul este insuficient pentru asigurarea serviciilor acordate beneficiarilor, funcție de gradele de dependență ale acestora. De asemenea, la un centru s-a constatat că nu erau efectuate lucrări de dezinsecție, iar la un altul nu era asigurată intimitatea beneficiarilor la dușuri și wc-uri și nu era respectat nici numărul maxim de beneficiari pe dormitor.

Reprezentanții AJPIS Botoșani spun că nu au fost aplicate sancțiuni contravenționaleîn urma acestor controale li că nu a fost cazul de a sesiza alte instituții de control.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *