Doi indivizi și-au aflat pedepsele pentru revolta din 2016, inițiată în Penitenciarul Botoșani. Zeci de persoane s-au cocoțat pe clădirea Penitenciarului, unul dintre inculpați a lovit un gardian și celălalt și-a incendiat salteaua în celulă: ”Cine intră în cameră va fi tăiat!”. Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe Marius Ioan Apostol (54 de ani) șapte ani și trei luni de închisoare și amendă penală de 7.500 de lei (300 zile-amendă, 25 lei/zi) pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj.
Potrivit stireasucevei.ro, magistrații au constatat că inculpatul Marius Ioan Apostol îndeplineşte în continuare condiţiile pentru a beneficia de liberarea condiţionată din executarea pedepsei cu închisoarea aplicată prin prezenta şi acordă liberarea condiţionată a acestuia. Inculpatul va executa doar pedeapsa amenzii penale în sumă de 7.500 de lei.
Ioan Zavache (37 ani) a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.
La data de 4 iunie 2019, Marius Ioan Apostol a fost liberat condiționat din executarea pedepsei de 7 ani și 3 luni de închisoare, cu un rest neexecutat de 24 de zile de închisoare.
Decizia este definitivă.
În luna iulie 2016, Marius Ioan Apostol (44 de ani – la acea vreme) se afla în Penitenciarul Botoșani, unde executa pedeapsa de 7 ani și 3 luni de închisoare rămasă definitivă prin sentința penală a Curții de Apel Iași.
În aceeași lună, Ioan Zavache (29 de ani – la acea vreme) se afla în Penitenciarul Botoșani, unde executa pedeapsa de 6 ani și 8 luni de închisoare rămasă definitivă prin sentința penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
La data de 12 iulie 2016, în jurul orei 19.00, la nivelul Penitenciarului Botoșani s-a declanșat o formă de protest colectiv a persoanelor private de libertate, prin refuzul de a primi masa de seară, prin scandare de revendicări, prin lovirea și distrugerea grilajelor camerelor de deținere, prin aruncarea pe holul secțiilor a diverse obiecte și materiale incendiare.
Între conducerea penitenciarului și persoanele private de libertate au avut loc discuții, deținuților cerându-li-se să înceteze formele de protest, arătându-le că există alte posibilități de a-și exprima nemulțumirea și a-și face cunoscute solicitările.
De asemenea, persoanelor private de libertate li s-a cerut să nu recurgă la acte de violență sau distrugere de bunuri, aceștia asigurând conducerea unității că nu vor recurge la acte de violență, dar sunt solidari cu ceilalți deținuți din țară, urmărind astfel condiții mai bune de cazare și grațiere colectivă.
Pentru gestionarea incidentului și limitarea extinderii acestuia s-au luat măsurile ce se impuneau, situația rămânând tensionată până în jurul orei 23.00, iar după ora 23.45 nu au mai fost identificate semne de ostilitate.
Nemulțumirile au degenerat în cursul zilei de 13 iulie 2016, în sensul că unele persoane private de libertate au forțat un capac de acces în podul pavilionului B (E5), de unde au ajuns pe acoperiș, iar alții dintre aceștia au refuzat să mai părăsească curtea de plimbare pentru a intra în cameră, au forțat împrejmuirile curții de plimbare aferente secției E5, escaladând acoperișul pavilionului de deținere, unde și-au continuat protestele.
De asemenea, un număr de 8 persoane private de libertate din cadrul secției E1 și E2 au forțat grilele metalice (plasă sudată) de la curțile de plimbare F2 și F3, escaladând acoperișul curții de plimbare F3 și a pasajului de acces dintre pavilionul de detenție.
În total, un număr de 13 persoane private de libertate au escaladat acoperișul secției E5, iar persoanele private de libertate aflate în interiorul curții de plimbare aferentă secției E5 (aproximativ 90) au protestat zgomotos, refuzând inițial să intre în camere.
S-a încercat soluționarea incidentelor prin negociere, unii dintre protestatari renunțând la formele de protest.
Protestele au continuat și în noaptea de 13 – 14 iulie 2016 și ulterior în data de 14 iulie, când persoanele private de libertate au forțat un capac de siguranță și au urcat pe acoperiș cu scopul de a protesta.
Pe fondul acestor relații tensionate, ca formă de protest, persoanele private de libertate solicitau să fie duse la cabinetul medical invocând diferite afecțiuni
Cei doi inculpați erau cazați în Penitenciarul Botoșani, împreună cu alte persoane private de libertate, iar după apelul de seară aceștia au solicitat să fie conduși la cabinetul medical.
Supraveghetorul secției era persoana vătămată care l-a condus mai întâi pe unul dintre inculpați la cabinet, l-a introdus în cameră, după care, la un anumit interval de timp, în jurul orei 21.45, l-a scos din cameră pe celălalt inculpat cu intenția de a fi preluat de către cadrele de penitenciar care însoțeau deținuții la cabinetul medical al penitenciarului.
Din coroborarea declarațiilor martorilor rezultă că Marius Ioan Apostol era o persoană mai agitată, mai agresivă verbal și fizic și a cerut insistent să fie dus la cabinetul medical, chiar dacă conducerea se făcea într-o anumită ordine și deținuții trebuiau să-și aștepte rândul.
Când i-a venit rândul inculpatului Marius Ioan Apostol, persoana vătămată a deschis grilajul de la cameră, individul a ieșit, după care a fost preluat de către doi agenți de penitenciar care însoțeau persoanele private de libertate la cabinetul medical.
Inculpatul a făcut câțiva pași, nu a schițat niciun fel de gest, după care s-a întors, și-a luat avânt și, din alergare, a lovit-o cu pumnul pe persoana vătămată în zona feței, supărat pentru că nu a fost dus la cabinet în grup cu alți deținuți. Imediat au intervenit celelalte cadre de penitenciar care l-au imobilizat pe inculpat.
Deținuții au început să aclameze, au devenit mai agresive verbal, s-a creat efectiv un vacarm, moment în care Marius Ioan Apostol a strigat la Ioan Zavache să incendieze camera.
În timp ce Marius Ioan Apostol era condus spre cabinetul medical, Ioan Zavache a blocat grilajul metalic de la intrarea în camera de detenție, folosindu-se de o bancă din cameră, după care a aprins un tricou, incendiind și o saltea așezată în dreptul ușii.
Într-un interval scurt de timp, camera s-a umplut de fum, aerul a devenit de nerespirat, fapt pentru care s-a solicitat intervenția trupei SASS din cadrul Penitenciarului Botoșani pentru transferul deținuților.
Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză rezultă că, în cazul în care s-ar fi întârziat intervenția și extragerea din cinci camere persoanele private de libertate s-ar fi putut intoxica cu monoxid de carbon sau, în caz extrem, ar fi putut să-și piardă viața ca urmare a incendiului.
Din declarațiile agenților de penitenciar care au participat la incident rezultă că, ajunși la fața locului, aceștia au găsit grilajul metalic al ușii de acces în cameră blocat de către deținuți, cu bănci metalice, cât și cu o saltea de pat care ardea. Fiind somați să iasă afară din cameră, deținuții au refuzat, totodată au început să adreseze agenților amenințări cu acte de violență: ”Cine intră în cameră va fi tăiat!” și au început să arunce către aceștia cu obiecte contondente, respectiv sticle cu apă, bucăți de scânduri și veselă.
După deblocarea ușii, agenții au extras pe rând, de la nivelul ușii de acces, pe fiecare din cei cinci deținuți, neintrându-se în cameră, întrucât era un fum dens, nu era vizibilitate, măștile de gaz nu aveau nici o eficiență și exista pericolul ca agenții să fie loviți de deținuții din interior.
După extracție, deținuții au fost încătușați pe sol, pe holul secției, cu cătușe metalice, cu mâinile la spate, la percheziția corporală găsindu-se asupra acestora diferite obiecte tăietor-înțepătoare, aceștia fiind conduși la cabinetul medical al unității, conform procedurii.
După ce au fost conduse la cabinet, persoanele private de libertate care erau cazate în camera cu pricina au fost relocate, deoarece camera devenise de nefolosit.
Victima lovită cu pumnul în zona feței a spus că este angajat al Penitenciarului Botoșani și la data de 14 iulie 2016 efectua serviciul de supraveghere pe timp de noapte. De câteva zile erau proteste ale deținuților în penitenciar, aceștia se manifestau violent, unele s-au urcat pe acoperișul penitenciarului și altele pe terasă, refuzând să intre în camere, altele făceau gălăgie, iar unele se cereau fără motiv la cabinetul medical al penitenciarului.
În acest context, deținuții se cereau nemotivat la cabinetul medical și, prin urmare, cadrele erau obligate să le ducă. Inițial s-a procedat la formarea de grupe de câte 5 deținuți pe care îi duceau la cabinet, dar văzând că unii sunt mai agitați și mai recalcitranți, persoana vătămată a hotărât să după câte un deținut, pentru a nu le oferi posibilitatea de manevre.
Victima a spus că circulau zvonuri, tot din cadrul deținuților, că urma să fie luat ostatic un gardian și, pe acest fond, să se formeze grupuri de revoltă care să provoace haos și astfel acestea să scape de sub supravegherea cadrelor de penitenciar.
Persoana vătămată a spus că nu știe de ce Marius Ioan Apostol l-a lovit cu pumnul în față, dar este posibil ca deținuții să se fi înțeles între ei să îl imobilizeze, să îl lovească și, folosind cheile pe care le avea asupra sa, să iasă din celule, din secție și ulterior, cu cardul de acces să poată deschide toate ușile penitenciarului.
Victima a spus că în momentul în care a fost lovit, s-a retras, a încercat să se apere cu gândul de a nu cădea la pământ, pentru a nu fi vulnerabil, iar cei din celulă au reacționat ca la un meci de fotbal, au început să ovaționeze, ca și cum urmează să se întâmple ceva și au câștigat ceva.
La audieri, Marius Ioan Apostol nu a recunoscut săvârșirea faptei. Acesta a zis că a existat un contact fizic între el și victimă, dar acesta s-a datorat faptului că victima a venit în fugă spre inculpat și l-a forțat să se apere, să intre în poziție defensivă, moment în care victima s-a lovit de inculpat. Marius Ioan Apostol a mai spus că în acea perioadă, deținuții protestau pentru obținerea unor condiții mai bune, iar pe fondul acestor revolte a solicitat să fie trimis la cabinetul medical, în jurul orei 19.00, la apelul de seară. Inculpatul a fost scos din celulă abia în jurul orei 22.00, după ce primul a fost scos Ioan Zavache, pe care îl durea măseaua, deși altul a invocat probleme cardiace. Marius Ioan Apostol a declarat că a plecat pe hol spre cabinetul medical, i-a reproșat victimei că este un ”mârlan”, persoana vătămată l-a înjurat și a venit spre inculpat. Atunci Apostol a încercat să fugă, s-a întors, a ridicat mâinile în sus, moment în care victima s-a lovit de inculpat, pentru că acesta se deplasa în viteză.
Marius Ioan Apostol a declarat că nu este adevărat că a avut intenția de a o lovit pe victimă, ci a fost un incident involuntar, declanșat de faptul că victima a venit în fugă către el.
Ioan Zavache a declarat că își rezervă dreptul de a nu se autoincrimina.