Piață modernă de produse agricole și animale, la Botoșani. „Refacem iarmarocul pe care l-a avut județul Botoșani”

O piață modernă de produse agricole, dar și de animale ar urma să fie făcută, prin fonduri europene, pe raza comunei Răchiți. Autoritățile locale, în cooperare cu cele județene și cu reprezentanții Stațiunii de Cercetare de la Popăuți au în plan refacerea iarmarocului la Botoșani, dar într-un cadru modern.

Refacem iarmarocul pe care l-a avut județul Botoșani pe raza comunei Răchiți. Eu am pus la dispoziție terenul, aștept un proiect pe care să îl facă comuna Răchiți cu Consiliul Județean să reînființăm, pentru că asta vor fermierii. Asta ne-au și spus: domnule, vrem și noi iarmarocul acela înapoi. Știi cum era, miercurea se ducea lumea la iarmaroc. Eu am spațiu lângă stațiunea de cercetare Popăuți, unde am zis de mult, un centru de promovare, am zis să îi dau o denumire mai modernă, un centru de depozitare- promovare, unde să fie și o piață săptămânală de animale și produse agricole. Să refacem tradiția, uite, în țară se țin acestea””, a declarat Ionică Nechifor, directorul stațiunii de cercetare.

Potrivit acestuia, stațiunea poate pune la dispoziție aproape nouă hectare în acest sens. Pe lângă tradiționalul iarmaroc, aici ar urma să fie amenajate niște depozite în care oamenii să-și pună produsele.

„Acolo să fie ca un fel de bursă. Aduci produsele acolo și după aceea le distribui și pe alte piețe mai mici, dar ele să stea în condiții normale. Vorbesc de depozite care să aibă temperatură constantă, nu fluctuantă, că altfel pierdem produsele. Eventual, aceel produse perisabile, dacă nu sunt valorificate să le putem transforma prin procesare în anumite produse, semipreparate sau chiar ambalate frumos, în borcane, conservate și distribuite. Efectiv să nu se piardă nimic”, a spus Nechifor.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *