Care sunt șansele de câștig ale lui Mircea Geoană și Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale din 2024

Sondajele recente îi plasează pe Mircea Geoană și Marcel Ciolacu, într-o luptă strânsă pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din 2024. Mircea Geoană, care candidează ca independent, și Marcel Ciolacu, reprezentant al Partidului Social Democrat (PSD), se situează în fruntea sondajelor și se bucură de o vizibilitate tot mai mare pe scena politică românească.

Conform cotelor agregate de cote-pariuri.ro, se observă că Mircea Geoană conduce cu o cotă de 2.00, fiind urmat de Marcel Ciolacu, cu 2.50. În spatele lor se află Elena Lasconi (USR), cu o cotă de 5.50, Nicolae Ciucă (PNL) la 6.00, iar George Simion (AUR) și Diana-Iovanovic Șoșoacă (SOS) sunt cotați cu 12.00 și, respectiv, 25.00.

Sondajul realizat de INSCOP, publicat pe 19 septembrie 2024, arată că intențiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale îi plasează pe Geoană și Ciolacu aproape la egalitate. Mai exact, 21,4% dintre alegători l-ar vota pe Mircea Geoană, în timp ce 20,3% l-ar alege pe Marcel Ciolacu. În acest context, ambii candidați depășesc pragul de 20%, care îi poziționează la mare distanță de ceilalți competitori. Elena Lasconi (USR) se află pe locul 3, cu 14,2%, iar următorii pe listă sunt: Diana Șoșoacă (13,6%), George Simion (12%) și Nicolae Ciucă (7,1%).

Raportat la alegătorii care declară că vor vota sigur, cifrele se păstrează aproape constante, iar diferența dintre Geoană și Ciolacu se reduce și mai mult. Geoană rămâne în frunte cu 20,8%, iar Ciolacu îl urmează îndeaproape cu 20,5%.

În turul al doilea, confruntările directe dintre Geoană și Ciolacu devin cu atât mai interesante. Dacă cei doi ar ajunge să se dueleze în etapa finală a alegerilor, sondajul INSCOP arată că 47,8% dintre respondenți ar vota cu Geoană, în timp ce 34,2% l-ar susține pe Ciolacu.

Totuși, nu doar Geoană și Ciolacu sunt figuri centrale în această cursă. Sondajele prezintă și alte posibile scenarii pentru turul al doilea. O confruntare între Nicolae Ciucă (PNL) și Elena Lasconi (USR) ar produce un rezultat foarte strâns, cu un avantaj minim pentru Ciucă (37% față de 36,7%). De asemenea, într-o eventuală bătălie directă între Geoană și Ciucă, Geoană ar beneficia de un avantaj substanțial, fiind preferat de 50,1% dintre alegători comparativ cu 27,9% pentru Ciucă.

Un alt scenariu interesant este cel dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi. Dacă aceștia ar ajunge în turul al doilea, Ciolacu ar câștiga 43,5% dintre voturi, față de 36,8% pentru Lasconi. Acest scenariu arată o divizare clară între alegătorii PSD și USR, reflectând rivalitatea tradițională dintre cele două formațiuni politice.

Aceste date relevă o competiție electorală dinamică și complexă. Deși sondajele actuale și cotele la pariuri indică un avans pentru Mircea Geoană în fața lui Marcel Ciolacu, cursa este departe de a fi încheiată.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 va avea loc pe 24 noiembrie, iar dacă niciun candidat nu obține peste 50% + 1 din voturi, turul al doilea se va desfășura pe 8 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *