Staţiunea pentru Cercetare- Dezvoltare a Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi – Botoşani, în parteneriat cu Asociaţia Moldoovis, a organizat, vineri, un work-shop pe teme de larg interes pentru domeniul zootehnic atât judeţean, cât şi naţional. La dezbatere au participat reprezentanţi ai fermierilor din judeţ, dar şi ai autorităţilor, printre care prefectul Dan Nechifor şi primarul din Răchiţi, Florin Bulgaru.
Evenimentul, organizat în baza unor proiecte finanţate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a avut ca teme principale „Performanța descendenților din liniile Alb și Roz rasa Karakul de Botoșani, obținuți în anul 2024” şi „Metode și tehnici utilizate în creșterea tineretului ovin din Linia de carne în anul 2024”.
Work-shop-ul „Performanța descendenților din liniile Alb și Roz rasa Karakul de Botoșani, obținuți în anul 2024” a fost realizat în cadrul proiectului ADER 7.3.1. – Cercetări privind perfecționarea și utilizarea biotehnologiilor de reproducție pentru consolidarea caracterelor specifice populațiilor de ovine de culoare albă și roz din cadrul rasei Karakul de Botoșani, având următoarele teme de dezbatere:
- Dimensiunea populației liniilor Alb și Roz din cadrul rasei Karakul de Botoșani
- Performanța descendenților din anul 2024î
- Perspective în vederea omologării liniilor Alb și Roz.
Work-shop-ul „etode și tehnici utilizate în creșterea tineretului ovin din Linia de carne în anul 2024” face parte din cadrul proiectului ADER 7.1.5. – Cercetări privind consolidarea genetică și sporirea numerică a populației de ovine specializată pentru producția de carne la rasa Karakul de Botoșani şi a avut ca teme de dezbatere
- Tehnologii de creștere și îngrășare utilizate la tineretul ovin metis;
- Sporul de creștere și randamentul la sacrificare obținut la miei din generațiile F1 și R1.
„Sunt două proiecte foarte importante care sunt finanţate de Ministerul Agriculturii. Un proiect este de continuare a cercetării în vederea omologării celor două linii existente, ultimele existente în paleta de culori la rasa karakul Botoşani şi vorbim de linia roz şi linia alb, iar cu această ocazie se încheie un capitol început în anul 1948. Iată că în 2026 se va încheia munca a două-trei generaţii de cercetători care au reuşit cu această creaţie biologică, karakul de Botoşani, În continuare, rasa karakul, pe lângă cele şase culori şi producţia de pielicele, deschide alte porţi de cercetare, în vederea recunoaşterii unei linii, a unei rase specializată în producţia de carne şi încă o linie de lapte”, a declarat directorul Staţiunii Popăuţi, Ionică Nechifor.