FOTO Botoșăneanul care poartă cu mândrie tricoul național la cele mai tari maratoane. „Prima dată când am început să alerg m-am oprit de 20 de ori. Am crezut că se termină viața”

Un bărbat din Botoșani, stabilit în Irlanda, poartă cu mândrie tricoul național la cele mai tari maratoane. Ovidiu Marchidan are 43 de ani, este căsătorit și are o minune de fetiță. Lucrează la o agenție de poker în străinătate, dar visul său este să se stabilească înapoi în Botoșani, un oraș despre care spune că este „frumos, liniștit și sigur”.

Recent, Ovidiu a alergat alături de 40.000 de alergători la maratonul de la Berlin. Nu a fost ușor, dar a fost frumos, spune el. Ducându-și ambiția la extrem pentru a se antrena la aceste competiții, Ovidiu este nevoit să adopte un stil de viață sănătos, în care alimentația și sportul sunt foarte importante.

„Am alergat doar patru maratoane, nu-i o profesie, la Valencia de două ori, în Dublin, că aici locuiesc, și am făcut acesta de la Berlin. M-am antrenat mult. A fost un privilegiu doar să fiu acolo, să împart aerul cu oamenii aceștia de elită care fac asta. A fost frumos”, ne-a mărturisit botoșăneanul.

Visul său este să participe la cele șase mari maratoane ale lumii respectiv din Berlin, Londra, Tokyo, New York, Chicago și Boston.

„Acum trei ani am fost în Valencia că am un prieten. M-am dus că era ziua mea atunci în decembrie și el mi-a zis: vezi că duminică alerg la maraton, am zis: ok, fă-ți treaba! Duminică eu trebuia să mă întorc acasă, am ieșit în oraș și când am văzut tot orașul acolo. Pentru ei e o sărbătoare. În orașele acestea care organizează maratoane mari, de la 25.000 de participanți în sus,  e un eveniment. Ies oamenii în oraș, aplaudă, sunt copiii, vin cu dulciuri, bat palma, vin cu pancarde. […]  Am zis că e super tare! Când am văzut asta am zis că vin și eu la anul să alerg. L-am întrebat cam în cât timp ai alergat, el mi-a zis trei ore și jumătate și eu am crezut că nu e mare chestie. M-am dus acasă și am început să alerg, doar că după ce am alergat cinci kilometri  m-am oprit de 20 de ori. Am crezut că se termină viața”, ne-a mărturisit botoșăneanul despre începutul său în acest sport.

Ulterior, a găsit un atlet care face performanță în România și timp de un an de zile s-a antrenat continuu, iar în trei ore și 26 a evoluat la Valencia. Acum, și soția sa a început să se antreneze pentru maraton. Pregătirea însă nu este deloc ușoară în condițiile în care ei nu sunt sportivi de performanță.

Ovidiu mărturisește că se trezește la cinci dimineața, aleargă, merge la muncă, apoi dedică timpul fetiței sale. În week-end, în apropierea competiției, de asemenea alocă timp important antrenamentului. În plus, participarea la maraton presupune și anumite costuri, dar pentru el acest lucru este ca o vacanță, mai ales că are familia lângă el.

Eu vreau să le completez pe aceste șase maratoane mari din lume, dar ca să fac asta trebuie ori să fii atlet de performanță, ori să ai șansă la loteriile pe care le organizează ei”, spune botoșăneanul.

La maratonul de la Berlin au fost peste 100 de români. Anul trecut, botoșăneanul a parcurs cu bicicleta distanța de peste 3.000 de kilometri între Dublin și Botoșani. Totul, doar din dorința de a face mișcare și de a-și depăși limitele.

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *