Femeile care au crescut copii pot ieși mai repede la pensie. Anunțul făcut de Casa de Pensii Botoșani

Femeile care au crescut copii pot ieși mai repede la pensie. Reducerea vârstei standard de pensionare conform art. 51 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: au realizat stagiul complet de cotizare contributiv; au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Începând cu lunile august și septembrie, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și trei luni, iar stagiul complet de cotizare necesar a crescut la 32 de ani și opt luni. Pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie 2024, aceste condiții rămân similare, cu o mică creștere a stagiului complet la 32 de ani și nouă luni.

Reducerea vârstei standard de pensionare acordată în condițiile de mai sus poate fi cumulată cu alte reduceri(ex: grupe de muncă) sau prevăzute de alte acte normative cu caracter special, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 11 ani.

În vederea aplicării reducerii pentru copii dosarul de pensionare trebuie să mai conțină și: certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie; declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.

Formularul poate fi descărcat AICI

 

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *