Asistenţii medicali veniţi de pe băncile şcolilor postliceale nu strălucesc la practică. Reprezentanții Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani spun că nivelul de pregătire al acestora nu este unul satisfăcător.
De exemplu, la Unitatea de Primiri Urgențe, cinci ani este școlit un asistent medical debutant, până să ajungă să intervină la un caz de urgență majoră.
”Nivelul nu pot să spun că este cel satisfăcător. Atâta timp cât au apărut școli private, trebuie să ne asumăm faptul că și calitatea învățământului nu mai este ca cea de stat. Acum, poate că serviciul de urgență nu este cel mai simplu serviciu și nivelul de cunoștințe pe care trebuie să îl aibă un asistent trebuie să fie mult peste medie. În fiecare spații sunt asistenți, câteodată nu sunt suficienți medici, mă refer în gardă, sau pentru fiecare spațiu. Și atunci asistentul este mâna medicului și el trebuie să recunoască o urgență reală . Viața pacientului este practic în mâinile lui și nu ne permitem să greșim. De aici, rigurozitatea și o atenție aplecată asupa serviciului de urgență este una mai mare. Și îmi doresc ca el să crească de la an la an, pentru că este în beneficiul pacienților. Până la urmă, nu-ți permiți să ai foarte mulți asistenți, dar care să nu aibă competențele necesare și nivelul de cunoaștere care să-i permită să lucreze în serviciul de urgență și să acorde îngrijiri de urgență. Nivelul nu este foarte ridicat, dar avem foarte mulți tineri care pot fi prelucrați, ca să spunem așa. Trebuie să le dăm o șansă și să-i creștem. Și atunci vedem potențial în ei și lucrăm. În cazul meu, în primii ani stau pe spații verzi, unde nu sunt urgențe majore, și cresc de la an la an, și-i urmărim, și-i învățăm, și-i integrăm și în cinci ani de zile avem asistenți care își desfășoară activitatea în spațiul roșu”, a declarat Ramona Guraliuc, șefa UPU SMURD din cadrul Spitalului Județean Botoșani.
În ultimele luni, Spitalul Județean ”Mavromati” a scos la concurs zeci de posturi de asistenți medicali debutanți pentru mai multe secții.