FOTO Zeci de botoșăneni au beneficiat de screening cardiovascular gratuit la Clinica Optim Diagnostic. Medic: Noi încercăm să ajutăm populația să conștientizeze factorii de risc cardiovasculari pe care ei îi ignoră

Zeci de botoșăneni au beneficiat de un screening cardiovascular gratuit oferit, de Ziua Mondială a Inimii, de Clinica Optim Diagnostic. Acțiunea s-a dovedit a fi un real succes, pentru că cele 100 de locuri s-au epuizat încă din prima zi de înscriere, iar conducerea clinicii a decis suplimentarea acestora.

Mai mult, botoșănenii care s-au înscris la consult, vor primi din partea clinicii și vouchere cadou.

”Împreună cu doamna doctor Toderița Ruxandra am hotărât să facem acest eveniment, datorită faptului că sunt foarte mulți pacienți cu risc cardiovascular crescut și  cred că la noi, în Botoșani, nu se conștientizează foarte mult acest lucru. Am profitat de această ocazie, de Ziua Mondială a Inimii, să oferim 100 de consultații gratuite de screening și vreau să spun că încă din prima zi s-au ocupat cele 100 de locuri, pentru astăzi și duminică, iar doamna doctor a fost de acord să suplimentăm cu încă 20 de  locuri. Acțiunea a fost de efect în județul Botoșani. Cred că pentru oameni a fost un prilej și s-au înscris cu gândul să-și verifice inima și să-și asculte inima, cum mai este sloganul nostru. Vom oferi oamenilor și vouchere cadou pentru consultații în viitor, dacă vor avea nevoie. Ne-am dorit să marcăm această zi prin acest eveniment. Screeningul este gratuit și ne dorim și în anii viitori să facem acest lucru pentru oamenii din Botoșani”, a declarat Claudia Hușman, administrator Optim Diagnostic Botoșani.

Consultațiile sunt realizate de Dr. Ruxandra Toderiță, medic specialist cardiolog, cu o vastă experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor cardiovasculare. Dr. Toderiță deține competențe avansate în ecografie vasculară și ecografie transesofagiană, oferind astfel un plus de expertiză în evaluarea detaliată a stării de sănătate a inimii și a vaselor mari.

Pacienții au beneficiat de măsurarea tensiunii arteriale, evaluarea frecvenței cardiace, verificarea saturației de oxigen și o electrocardiogramă (ECG). Deși screeningul oferă informații esențiale, acesta nu înlocuiește un consult cardiologic complet.

”Practic, noi încercăm să ajutăm populația să conștientizeze factorii de risc cardiovasculari pe care ei îi ignoră. Screeningul este adresat pacienților de peste 40 de ani, care nu se știu cu nicio boală. Vor fi, totuși, și pacienți cunoscuți cu anumite boli, pentru că nu am putut să-i refuz. Monitorizăm tensiunea, saturația, pulsul, glicemia, le vom face o scurtă anamneză asupra factorilor de risc, dacă sunt fumători, dacă sunt sedentari, dacă sunt hipertensivi, dacă au antecedente în familie de boli cardiovasculare, menopauză precoce la femei. Așa cum am spus, este un screening, iar pacienții cărora le voi găsi factori de risc cardiovascular semnificativ, le voi recomanda un consult cardiologic, cu bilanț de analize uzuale. De principiu, toți pacienții obezi, hipertensivi, fumători, cu antecedente în familie, cu colesterolul mare, toți ar trebui să efectueze un consult cardiologic”, a declarat medicul Ruxandra Toderiță.

Screeningul cardiovascular va continua și duminică. Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită la nivel global pe 29 septembrie, este o ocazie perfectă pentru a conștientiza riscurile afecțiunilor cardiovasculare și pentru a adopta măsuri preventive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *