Tot mai multe mămici se gândesc de două ori înainte de a face copii. Acestea aleg cu mare grijă momentul în care vor deveni mame și multe dintre ele se asigură mai întâi că sunt pregătite din punct de vedere psihic și material pentru a aduce pe lume un copil.
Este și cazul a zeci de femei din județul Botoșani, cu vârste peste 35 de ani, care au ales să devină, de la începutul acestui an, mame. Una dintre ele a născut chiar la 50 de ani, la Maternitatea Botoșani, și atât ea, cât și copilașul sunt perfect sănătoși.
Sabina, de exemplu, a rămas însărcinată la 39 de ani. A mers la medicul ginecolog, iar doctorița a asigurat-o că sarcina ei decurge perfect normal.
„Mi-am dorit să devin o mamă tânără, dar nu a fost să fie. Nu găsisesm persoana potrivită cu care să fac o familie, să fie tată pentru copilul meu și nu am vrut să fac copilul doar de dragul de a-l face. Poate dacă aș fi rămas însărcinată fără să plănuiesc asta, cu siguranță aș fi păstrat copilașul, dar am vrut foarte mult să aduc pe lume un copil care să se bucure de amândoi și cred că am luat decizia bună. Nu mi se pare că la 39 de ani e târziu să devii mamă”, ne-a spus femeia.
Deși o sarcină la 35 de ani și peste este etichetată drept „târzie”, aceasta poate fi o prejudecată. O femeie trecută de această vârstă este perfect aptă să aducă pe lume bebeluși sănătoși după sarcini care decurg normal, dau asigurări medicii specialiști. Cu toate acestea însă, riscurile care vin odată cu vârsta nu sunt puține și nu sunt deloc de neglijat.
Primul obstacol este că la 35 de ani fertilitatea femeilor descrește brusc și ele rămân mai greu însărcinate. Fiecare femeie se naște cu un număr limitat de ovocite. Iar pe măsură ce femeile trec de 35 de ani, cantitatea și calitatea acestora scade dramatic. Astfel, cele care timp de șase luni au încercat să rămână însărcinate și nu au reușit, fără folosirea vreunei metode de protecție, ar trebui să ia legătura cu un specialist în infertilitate pentru a vedea cauzele exacte.