Nectarine aduse din Turcia, cu un nivel ridicat de pesticide, au fost găsite de comisarii ANPC în magazine Penny. Rezultatul analizei înregistra o valoare de 0,128 mg/kilograme produs a substanţei Imidacloprid, în contextul în care valoarea maximă admisă este de 0,01 mg/kg produs.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru protecţia Consumatorilor (ANPC) au anunţat, vineri, că au prelevat probe de fructe şi legume din import, pentru a fi analizat la laborator nivelul de substanţe pe care acestea le pot conţine şi care pot fi dăunătoare consumatorilor.
”Astfel, până în acest moment, Laboratorul ICA a finalizat raportul de încercare nr. 11237701-parţial, pentru produsul denumit «nectarine cu pulpă galbenă», importat din Turcia, prelevat de la operatorul economic SC Rewe Romania SRL, administratorul lanţului de magazine Penny. Drept urmare, în data de 25 septembrie 2024, ora 17.00, a fost emis Formularul de notificare obligatorie privind retragerea/ rechemarea produselor alimentare de origine nonanimală cu privire la produsul testat – «nectarine cu pulpă galbenă» -, motivul descris fiind «depăşirea nivelului pesticide», respectiv a substanţei Imidacloprid”, au transmis reprezentanţii ANPC.
Ei au adăugat că, potrivit documentului elaborat de laborator înregistra o valoare de 0,128 mg/kg produs, faţă de valoarea maximă admisă de 0,01 mg/kg produs. Măsura luată de către operatorul economic, în conformitate cu informarea transmisă, este de „retragere de la comercializare”a lotului „239080924090_48-194/L3702”, distribuitor SC Deco Frucht SRL, din care eşantionul prelevat făcea parte.
Cantitatea aflată la comercializare din acest produs, declarată de către operatorul economic, la momentul controlului, era de 24.55 kilograme. ”Este absolut inacceptabil ca produsele importate, precum aceste nectarine din Turcia, să fie comercializate în România având un nivel de pesticide atât de ridicat. Asemenea practici pot pune în pericol sănătatea oamenilor. ANPC va continua să ia măsuri drastice ori de câte ori descoperă astfel de nereguli. Solicităm tuturor importatorilor şi retailerilor să îşi revizuiască cu stricteţe lanţurile de aprovizionare, pentru a evita expunerea consumatorilor la astfel de produse”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.
ANPC a transmis formularul de notificare către ANSVSA, instituţie competentă pentru a realiza o alertă referitoare la acest produs în SRAF – Sistemul European de Alertă pentru Produse Alimentare, potrivit Observator.