Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Popăuți organizează, pe 4 octombrie, în parteneriat cu Asociația Moldoovis Botoșani, un workshop în vederea diseminării rezultatelor cercetării privind:
-
Perfecționarea și utilizarea biotehnologiilor de reproducție pentru consolidarea caracterelor specifice populațiilor de ovine de culoare albă și roz din cadrul rasei Karakul de Botoșani – Proiect ADER 7.3.1., finanțat de MADR
-
Consolidarea genetică și sporirea numerică a populației de ovine specializată pentru producția de carne la rasa Karakul de Botoșani – Proiect ADER 7.1.5. finanțat de MADR
Întâlnirea are loc în ANFITEATRUL Vasile NIGA din incinta Stațiunii de C-d Popăuți , unde estimăm o prezență de cca 200 de fermieri Crescători de Ovine din rasa Karakul de Botoșani , dar si fermieri interesați de îmbunătățirea producției de carne din cadrul speciei ovine.
Proiectele de mai sus încununează munca cercetătorilor încă din anul 1948 și până în prezent , urmând ca la sfârșitul anului 2026 să închidem un capitol extrem de important prin omologarea (recunoasterea) la nivel național si european a celor 6 Linii Colorate (Negru, Brumăriu, Maro, Sur, Alb și Roz) din cadrul rasei Karakul de Botoșani .
Prin închiderea acestui capitol , deschidem alte oportunități și provocări de inovare-cercetare în direcțiile cerute de piață la speciile ovine și caprine . În acest sens CERCETĂTORII din cadrul Stațiunii de C-d Popăuți , au început mai multe Proiecte de interes național , unul câștigat și finanțat de MADR , pentru :
Consolidarea genetică și sporirea numerică a populației de ovine specializată pentru PRODUCȚIA DE CARNE la rasa Karakul de Botoșani – Proiect ADER 7.1.5 . și care să conducă, la omologarea mai multor rase la specia ovină, specializate pe producția de carne-lapte , lapte-carne .
Activitatea de cercetare este una intensă , iar tinerii cercetători din cadrul instituției , sunt extrem de preocupați să răspundă noilor provocări din cercetarea agricolă a României .