FOTO Protocol de înfrățire între Protopopiatele Dorohoi și Bălți

foto doxologia

Joi, 19 septembrie, în orașul Glodeni din Republica Moldova, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Părinte Antonie, episcop de Bălți, s-a încheiat un Protocol de înfrățire între Protopopiatul Dorohoi și Protopopiatul Bălți.

La finalul Sfintei Liturghii, săvârșită în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Glodeni de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, împreună cu un sobor de preoți și în prezența oficialităților, a domnului Adrian-Mihail Tican, Gerant interimar al Consulatului General al României la Bălți, precum și a numeroșilor credincioși din zonă, s-a dat citire protocolului de înfrățire, care a fost semnat de părintele Ionuț Ștefan Apetrei, protopop de Dorohoi și de părintele Dorian Revenco, protopop de Bălți.

Acordul urmărește dezvoltarea unor proiecte specifice cu caracter misionar și pastoral, vizite frățești, reciproce, prin care se va putea cunoaște mai bine viața duhovnicească din parohii, organizarea de pelerinaje la obiective religioase și mănăstiri din cele două țări, tabere și întâlniri cu tinerii din parohii, conferințe, schimburi de experiență, seri duhovnicești, mese rotunde, etc.

Din delegația care s-a deplasat în Republica Moldova au mai făcut parte pr. Daniel Precob, secretar al protopopiatului, pr. Mihai Țigănescu, responsabil al Departamentului de pelerinaje și pr. Ionuț Crețu, din partea Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi.

După parafarea documentului, în cuvântul său, Preasfințitul Antonie a menționat că ceea ce s-a întâmplat azi la Glodeni este un moment binecuvântat, pentru că noi auzim mărturiile părinților noștri care după ce merg dincolo de Prut se întorc aici întrebând când va fi și la noi la fel. Ceea ce este peste Prut, noi am pierdut de mult, pentru că ne-am schimbat mentalitatea și vedem lucrurile diferit. Aceste înfrățiri sunt importante, iar colaborarea noastră contribuie la o restaurare a ființei noastre naționale, a lucrurilor firești, sănătoase, care au fost stricate, ca împreună, în pace și în liniște, să fim cu Hristos.

De asemenea, părintele protopop Ionuț Ștefan Apetrei, a mărturisit că zilele trecute am vizionat un documentar despre împlinirea a 100 de ani de la nașterea părintelui Iachint de la Putna, care spunea că atunci când iubești pe cineva, dorești să-l cunoști mai bine, și dacă-l cunoști mai bine, îl iubești mai mult. Deci iubirea și cunoașterea sunt de fapt cele două capete ale unei lucrări care ne unește. Cred că lucrul acesta trebuie să se aplice și între oameni, între frați. Chiar dacă vremurile sunt de multe ori vitrege și frații se îndepărtează, nu din dorința lor, ci din dorința altora, noi știm că există legături care nu pot fi stinse de nimic și rămâne o legătură de suflet între frați, adică și între noi, preoții români și cei care slujesc în partea cealaltă a Prutului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, când era mitropolit la Iași, spunea că noi, Biserica, am făcut deja unirea, prin înființarea Mitropoliei din Basarabia. Noi am făcut unirea de credință, care urmează să se consfințească și prin unirea într-o singură țară.  De aceea consider acest moment ca fiind nu neapărat un început, ci o reînnodare a unor relații care sunt dorite, dar și necesare între noi, frații preoți și între credincioșii pe care îi păstorim.”

Părintele  Darian Revenco, protopop de Bălți a ținut să precizeze că  acest demers a fost binecuvântate de Preasfințitul Părinte Antonie imediat după venirea sa la Bălți. Au mai fost deja două întâlniri, una la Mănăstirea Zosin și una la Parohia „Alexandru cel Bun” din raionul Soroca, în urma cărora au fost înfăptuite alte înfrățiri cu protopopiate din Botoșani și Săveni. Așteptările noastre sunt aceste acorduri să intensifice activitatea noastră, să creeze niște punți pe care să le folosim în activitățile noastre misionare, culturale și sociale. Părintele protopop s-a gândit foarte bine să vină azi și cu responsabilul de pelerinaje de la Dorohoi, un instrument foarte bun, aplicat de Episcopia de Bălți, pentru ca basarabenii de aici să cunoască mai bine România. Noi avem basarabeni care încă nu au trecut Prutul. Avem profesori de limba română care nu au trecut niciodată Prutul. În ultimii ani, în cadrul unor pelerinaje  am fost martor  la lacrimi și emoții, când oamenii nu-și puteau exprima bucuria pentru ceea ce au văzut în România. Acestora le lipsește ceva și descoperă asta abia după ce trec Prutul. Acesta este unul din aspectele pe care sper să le intensificăm, ca să aducem lumină în sufletele oamenilor.

În viitorul apropiat vor avea loc noi întâlniri ale reprezentanților celor două protopopiate, pentru a definitiva un plan comun de îndeplinire a obiectivelor propuse. Aricol și foto preluate de pe Doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *