Companiile furnizoare de energie, obligate să-i informeze pe consumatori că plafonarea se încheie la 1 aprilie și să le ofere noi tarife

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor avea obligația de a transmite informări lunare clienților în perioada 1 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, în paralel cu facturile de consum, cu privire la modificările ce urmează să fie implementate după încetarea schemei de plafonare a prețurilor, conform unui draft de act normativ.

Conform acestui proiect, furnizorii trebuie să informeze clienții că actuala schemă de plafonare a prețurilor finale va înceta la 1 aprilie 2025. După această dată, prețurile facturate vor fi cele prevăzute de contractele de furnizare. Însă, detaliile exacte privind modul de eliminare a schemei de plafonare și confirmarea fermă că aceasta va dispărea de la 1 aprilie 2025 nu sunt clare în prezent.

Potrivit Profit.ro, care a analizat propunerea de act normativ, în aceste notificări, clienții vor primi informații privind prețurile finale din contractele lor în vigoare la data transmiterii, defalcate pe componentele relevante: prețul energiei electrice sau gazelor naturale, tarifele pentru serviciile de rețea sau de sistem și taxele, impozitele și contribuțiile aferente.

De asemenea, consumatorii vor fi informați că au dreptul de a încheia un contract de furnizare în regim concurențial cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor ales de ei. În plus, va fi subliniat faptul că procesul de schimbare a furnizorului este „simplu, gratuit” și nu necesită modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul selectat.

Notificările vor oferi, de asemenea, detalii despre modalitățile de încheiere a unui contract în regim concurențial, fie prin negocierea directă a prețului și a condițiilor comerciale cu furnizorul, fie prin acceptarea unei oferte existente. Clienții vor avea și posibilitatea de a selecta furnizorul prin proceduri de licitație sau achiziție publică.

Pentru a sprijini consumatorii în alegerea celei mai bune oferte, aceștia vor fi îndrumați să utilizeze aplicațiile web „Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice” și „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, administrate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Aceste platforme permit clienților să compare diferitele oferte disponibile pe piață și să ia o decizie informată.

Începând cu 1 ianuarie 2024, informările furnizorilor vor trebui să includă și oferte noi de preț și condiții de furnizare, aplicabile de la 1 aprilie 2025.

Conform proiectului de act normativ, „Pentru a facilita clientului final realizarea unei comparații între noile condiții contractuale și cele existente, ofertele-tip de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale transmise de furnizori clienților finali din portofoliul propriu vor conține și informații privind prețul final al energiei electrice/gazelor naturale din contractele de furnizare în vigoare la data transmiterii ofertelor-tip, defalcat pe elementele componente, respectiv prețul energiei electrice/gazelor naturale, tarifele pentru serviciile de rețea/de sistem, în vigoare la data elaborării ofertei-tip și taxele/impozitele/contribuțiile în vigoare la data elaborării ofertei-tip”, noteaza RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *