Desi la prima vedere urzica este o planta mai putin „prietenoasa”, ea poate face minuni, atat ca planta medicinala, cat si ca aliment.
Daca nu ai folosit-o pana acum ca aliment, pe site-ul Retete.Online vei vedea cat este de usor sa o incluzi in alimentatie.
Despre beneficiile urzicii, dar si multe alte informatii utile despre ea, vei afla din articolul de fata. Numeroasele sale proprietati si actiuni terapeutice te vor face sa iti schimbi parerea despre urzica.
Despre urzica
Urzica este o planta raspandita de obicei in locurile necultivate, in zonele de deal, campie si de munte. Ea a fost folosita de mii de ani, in alimentatie, dar si ca planta medicinala.
Beneficii sale asupra organismului sunt nenumarate si nebanuite, dar majoritatea oamenilor se feresc sa intre in contact cu ea. O simpla atingere a urzicii provoaca usturime si prurit intens.
Urzica isi face aparitia la inceputul primaverii si poate fi intalnita pana toamna tarziu.
Frunzele urzicilor sunt ovale, usor crestate pe margini, acoperite cu perisori urticanti. Tulpinile lor pot sa ajunga pana la 1 metru inaltime. Despre flori se poate spune ca se gasesc pe varfurile tulpinilor, atat la plantele femele, cat si la cele mascule.
Proprietati
Ca planta medicinala, urzica este folosita inca din cele mai vechi timpuri. Initial, informatiile despre proprietatile sale au fost transmise din generatie in generatie. Dovezile „vii” ale calitatilor urzicii au fost ulterior studiate, rezultand ca are urmatoarele proprietati:
- diuretice
- antiinflamatoare
- depurative
- antiseptice
- antitusive
- imunostimulatoare
- cicatrizante
- tonice
- digestive
- laxative
- antianemice
- vitaminizante
- antihemoragice
- antiinfectioase
Actiuni terapeutice
Urzica are actiuni benefice in cazul urmatoarelor boli si afectiuni:
- indigestii
- enterocolite
- hemoragii interne
- balonari
- dizenterie
- ulcer gastric
- ulcer duodenal
- astm bronsic
- hemoroizi
- insuficienta pancreatica
- rinita
- nefrite
- tuberculoza
- litiaza renala
- reumatism
- artrite
- detoxifierea organismului
- guta
- cefalee
- edema
- osteoporoza
- obezitate
- stimularea lactatiei
- dermatoze
- arsuri
- matreata
- gingivita
- plagi
- eczeme
- alopecie
- psoriazis
- micoze cutanate
Beneficiile consumului de urzici
Medicul naturist elvetian Alfred Vogel, spunea despre urzica intr-una din cartile sale ca „nici o iarba nu ajunge la degetul mic al urzicii”.
Expresia metaforica face referire la nenumaratele beneficii pe care urzica le are asupra organismului uman.
- Imbunatatesc sistemul imunitar – vitaminele si mineralele regasite in urzici ajuta la fortificarea sistemului imunitar, energizeaza organismul si lupta impotriva bacteriilor
- Detoxifica organismul – datorita efectului depurativ si a continutului de acizi grasi si uleiuri volatile, urzicile curata organismul de toxine si radicali liberi
- Sprijina sistemul cardio-circulator – vitaminele si mineralele din urzici sustin formarea leucocitelor, tormbocitelor si cresterea cantitatii de hemoglobina. De asemenea, trateaza anemia si previn afectiunile cardiace
- Regleaza glicemia – datorita efectului detoxifiant, urzicile pot sa reduca cantitatea de zahar din sange, regland astfel glicemia
- Sustin functionarea optima a sistemului gastro-intestinal – efectul depurativ si laxativ si continutul ridicat de enzime contribuie la imbunatatirea digestiei si echilibrarea florei intestinale
- Combat reumatismul, guta si hemoroizii – efectul antispatic si detoxifiant al urzicilor s-a dovedit a fi util in combaterea simptomelor reumatismului, gutei si a hemoroizilor
- Redau sanatatea parului – urzicile combat matreata, repara si fortifica firul de par si stimuleaza cresterea acestuia
- Sustin sanatatea pielii – combat eczemele, acneea, excesul de sebum si ciupercile care pot afecta unghiile si pielea
- Trateaza problemele renale – efectul depurativ si antiinflamator contribuie la prevenirea si tratarea problemelor care afecteaza rinichii si caile urinare.
- Combat alergiile si astenia de primavara – urzicile amelioreaza crizele de stranut, astmul alergic si rinitele alergice si ajuta organismul sa lupte impotriva schimbarilor bruste de temperatura
Urzica in alimentatie
Daca vrei sa consumi urzica, trebuie sa stii ca o poti recolta inainte, dar si in timpul infloririi. Cel mai indicat este sa o culegi cand ajunge la o inaltime de cel mult 20 de centimetri.
Urzica este frecvent utilizata in alimentatie, sub forma de ciorba de urzici, piure sau tocanita. Dar nu putem omite faptul ca ea poate fi folosita si in scop terapeutic, pentru uz extern si intern.
Cum se pregateste urzica pentru consum
Inainte de a detalia tipurile de utilizari, este important sa stii cum sa pregatesti urzica, pentru a o putea consuma.
Dupa recoltare, urzica necesita cateva bai in apa rece, inainte de a fi consumata. Cu alte cuvinte, trebuie sa fie eliminate toate impuritatile care se aduna pe frunzele cu perii urticanti. Acestia au capacitatea de a „atrage” cu usurinta praful si impuritatile.
La fel ca in timpul recoltarii, se recomanda ca si atunci cand sunt spalate, sa folosesti manusi si bluza cu maneca lunga, pentru a evita intepaturile.
Uz extern
Atunci cand vorbim de uzul extern al urzicii, putem pune in prim-plan produsele cosmetice cu extract de urzica. Inainte de a „exploda” industria cosmetica, prin aparitia numeroselor produse de acest fel, urzica era una dintre plantele cel mai des utilizate in realizarea unor produse cosmetice. Astazi nu se mai bucura de aceeasi popularitate, din cauza diversitatii mari de produse. Insa, efectele sale sunt de-a dreptul uimitoare si nu ar trebui evitata sub nicio forma.
Urzica mai poate fi utilizata extern sub forma de comprese sau spalaturi. Conditia este ca frunzele de urzica sa fie adaugate in apa, pentru a evita intepaturile. amestecul rezultat se poate aplica cu incredere pe piele.
Uz intern
Cea mai simpla modalitate de a consuma urzica este sub forma de ceai. Aceasta infuzie se poate pregati foarte usor, o data ce ai la indemana cateva urzici proaspete.
Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi o lingura de frunze de urzici in 250 ml apa calda. Lasa amestecul la fiert pentru 5 – 7 minute, mai lasa-l apoi la infuzat pentru inca 10 – 15 minute, dupa care se poate strecura.
Este recomandat ca ceaiul rezultat sa se bea fierbinte si neindulcit. Totusi, daca gustul sau ti se pare prea puternic, ii poti adauga putina miere.
Tinctura de urzica
Tinctura de urzica poate fi folosita atat intern, cat si extern. Trebuie sa stii despre aceasta tinctura ca se prepara din radacina de urzica.
Aceasta se spala, se curata, se taie si se pune intr-un borcan, apoi se adauga alcool, pana cand borcanul se umple.
Se lasa la macerat 10 zile, timp in care se amesteca zilnic. Locul in care se macereaza trebuie sa fie racoros si ferit de razele soarelui.
Dupa finalizarea procesului de macerare, tinctura se filtreaza si se mai lasa 2 – 3 zile la decantat.
Cum se trateaza intepaturile de urzica
Intepaturile de urzica nu iti ofera senzatii prea placute. Totusi, vestea buna este ca „simptomele” isi vor face simtita prezenta pentru scurt timp.
Daca ai contact involuntar cu o urzica, vei simti imediat:
- mancarimi
- usturime
- inflamatie usoara in zona respectiva
- urticarie
Aceste simptome pot fi tratate prin:
- bai locale cu apa calduta si bicarbonat
- bai locale cu apa sarata
- frecarea pielii cu frunze proaspete de stevie salbatica