Oraşul Botoşani în 2050, proiect derulat de Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani. Doi elevi vor participa la Festivalul Francofoniei, la Paris

Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoşani a implementat proiectul «La ville de Botoşani en 2050», în perioada iunie-septembrie 2024.

Recent, s-a desfăşurat, în aula colegiului Conferinţa publică, în cadrul căreia a avut loc premierea participanţilor la concursul de eseuri şi la concursul de machete Oraşul meu în 2050.

Acest proiect se înscrie în cadrul Programului « Ville durable », respectiv, a concursului lansat de Institutul francez din România pe tema dezvoltării durabile a oraşului (Categoria 1/ Ma ville en 2050), susţinut de Institutul francez (Paris), în cadrul Festivalului Francofoniei (20 martie-5 octombrie 2024) şi a Summitului Francofoniei (4-5 octombrie 2024).

Iniţiatorii proiectului sunt elevii Chisăliță Letiția şi Găină Rareș Iulian, din clasa a XII-a H, coordonaţi de profesor dr. Rodica Mighiu.

Având drept scop explorarea dezvoltării orașului nostru, prin acest proiect, cei doi elevi şi-au propus să exploreze și să vizualizeze transformările majore pe care le-ar putea experimenta orașul nostru în următoarele două decenii și jumătate. Proiectul a avut în vedere teme precum : urbanism și dezvoltarea patrimoniului, transport, energie și administrarea apei, spații verzi și lupta împotriva încălzirii globale”, a declarat Ioan Onofrei, directorul Colegiului Național ”A.T.Laurian”.

Ȋn cadrul proiectului, a fost organizat un concurs de eseuri şi un concurs de machete. Premierea participanţilor la cele două concursuri s-a realizat în cadrul Conferinţei publice, în cadrul căreia a fost organizată o expoziţie cu machetele realizate. Proiectul nu a fost un proiect tehnic sau de urbanism, ci mai curând o reflecție asupra valorilor, aspirațiilor și viselor comunității noastre, prin cele două concursuri avute în vedere.

Cei doi elevi vor participa, la începutul lunii octombrie 2024, la Paris, la Festivalul Francofoniei care este susţinut de Summitul Francofoniei, a cărui tematică este : «Créer, innover et entreprendre en français».

Cele mai bune eseuri şi machete vor fi publicate pe site-ul liceului: https://laurian.ro/ iar o prezentare a proiectului şi a propunerilor (regăsite în eseuri şi în machete) va fi transmisă autorităţilor locale.

Observăm o preocupare constantă în implicarea elevilor şi cadrelor didactice în activităţi şi proiecte europene sau internaţionale. Menţionăm faptul că, liceul nostru implementează mai multe proiecte Erasmus+ dar şi alte tipuri de proiecte. Ȋn semn de recunoaştere a proiectelor europene şi a activităţilor desfăşurate, Colegiul Naţional „A. T. Laurian” din Botoşani a obţinut, recent, titlul de Şcoală Europeană”, a mai spus Ioan Onofrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *