Casa Județeană de Pensii Botoșani prezintă schimbările semnificative în modul de calcul al pensiilor și în condițiile de pensionare din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024.
Una dintre principalele noutăți este introducerea conceptelor de stagiu de cotizare contributiv, stagiu complet de cotizare contributiv și stagiu minim de cotizare contributiv.
Un alt element nou este acordarea de puncte de stabilitate pentru perioadele de cotizare care depășesc 25 de ani, conform principiului stabilității introduse în Legea 360/2023.
De asemenea, stagiul de cotizare contributiv utilizat pentru deschiderea dreptului de pensie poate să difere de cel luat în considerare pentru acordarea punctelor de stabilitate.
”În vederea intaririi principiului contributivitatii si al egalitatii, s-au introdus notiunile: stagiu de cotizare contributiv, stagiu complet de cotizare contributiv sistagiu minim de cotizare contributiv, notiuni definite la art.3 din lege astfel: stagiu de cotizare contributiv – perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii; stagiu complet de cotizare contributiv– perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate; stagiu minim de cotizare contributiv – perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă”, informează printr-un comunicat Casa Județeană de Pensii.
Principiul stabilitatii asigurarii la sistemul public de pensii, un nou principiu, potrivit caruia pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani, se acorda un numar suplimentar de puncte de stabilitate.
Este necesar sa se faca distinctie intre stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie si stagiul de cotizare contributiv avut in vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor.
Urmatoarele tipuri de stagii de cotizare, pentru care nu s-au datorat contributii de asigurari sociale, si care sunt avute in vedere ca stagii de contizare contributiv la deschiderea dreptului de pensie conform legislatiei din domeniul pensiilor, nu se utilizeaza in determinarea stagiului de cotizare contributive pentru care se acorda puncte de stabilitate, respectiv indemnizatia de asigurari sociale din perioada 01.04.2001 – 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) care constituie stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite de munca; indemnizatia de asigurari sociale din perioada 10.09.2003 – 01.01.2006 (incapacitate temporara de munca) care constituie stagiu de cotizare realizat in conditii speciale de munca, venit de completare/plati compensatorii, ulterioare datei de 01 aprilie 2001, care constituie stagiu de cotizare realizat in conditii special de munca.
De asemenea, perioadele in care asiguratul a beneficiat de concediu pentru crestere copil, ulterior datei de 01.01.2006, asimilate stagiului de cotizare, conform art.14 alin.1 lit.e din Legea 360/2023 (perioade pentru care nu s-au datorat contributii de asigurari sociale), nu se au in vedere la acordarea punctelor de stabilitate, dar, prin exceptie, se au in vedere la calcularea stagiului minim de cotizare contributiv si al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordarii drepturilor de pensie (conform art.47 alin.4 din Lege).
Totodata, la determinarea stagiului de cotizare contributiv pentru care se acorda puncte de stabilitate, conform art.85 din lege, sunt excluse perioadele in care se cumuleaza pensia din sistemul public de pensii sau dupa caz, pensia de serviciu acordata in baza unor legi cu caracter special, cu veniturile asigurate conform legii.
Prin urmare, nu intotdeauna stagiul de cotizare contributiv necesar acordarii drepturilor de pensie, in functie de categoria de pensie solicitata, coincide cu stagiul de cotizare contributiv utilizat pentru acordarea punctelor de stabilitate, precizeazîă CJP Botoșani.