Criza medicilor de familie în județul Botoșani, departe de a fi rezolvată. Doar un singur medic a încheiat anul acesta contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Botoșani și a ales să profeseze în mediul rural. Este vorba de un medic care a lucrat la Spitalul Județean, dar care a decis să se reorienteze către medicină de familie, întrucât avea dublă specializare, și a ales localitatea Suharău.
La această dată sunt vacante 26 de posturi în județ, fie prin plecarea unor medici în alte județe din țară sau în afara țării, fie prin pensionare. nu mai puțin de șapte locuri fiind în municipiul Botoșani. Și asta în ciuda faptului că valoarea punctului ”per capita” la medicina de familie a crescut în acest an.
Alina Mustiață, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani, a declarat că dintre medicii care mai profesează, mai mult de jumătate sunt pensionari.
”Veniturile medicilor de familie au crescut, aproape s-au dublat. Problema nu se pune din punct de vedere financiar, ci pentru faptul că trebuie să meargă undeva, la țară sau în localități precum este și Botoșaniul, iar ei toți vor să fie în centre universitare”, a declarat Alina Mustiață.
Cel mai vârstnic medic de familie din județul Botoșani are 82 de ani și profesează în mediul rural, iar cel mai tânăr medic are 33 de ani și își desfășoară activitatea în municipiul Botoșani.
Posturi vacate mai sunt la Dorohoi, Adășeni, Blândești, Broscăuți, Bucecea, Călărași, Concești, Coțușca, Dimăcheni, Drăgușeni, Frumușica, Hudești, Manoleasa, Răuseni, George Enescu, Păltiniș, Viișoara, Vorniceni, Ungureni, Suharău.