Secția ORL Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavriomati” Botoșani a reînceput să facă intervenții chirurgicale asupra amigdalelor și îndepărtare a polipilor. Anunțul a fost făcut, astăzi, de medicul primarl ORL, Codrin Grozavu, care a declarat că secția a fost dotată cu un aparat performant pentru astfel de intervenții.
Operațiile asupra amigdalelor și polipilor au fost sistate pe perioada pandemiei la Secția Pediatrie Botoșani, motiv pentru care cazurile erau direcționate către spitale din Iași și Suceava, ori părinții alegeau cinicile private.
”Mă bucură foarte tare că am reînceput intervențiile chirurgicale pe acea patologie cronică pediatrică legată de vegetațiile adenoide și de amigdalita cronică, deci polipii de la copii și amigdalele. Spun eu că am reînceput bine, pentru că din august secția fost dotată cu un sistem de coblație pe care noi ni l-am dorit foarte mult și a durat ceva timp să-l obținem. Este acel sistem care a fost promovat foarte mult în clinicile private din țară și nu numai. Are niște avantaje foarte mari; în primul rând sângerarea intraoperatorie este mult mai redusă spre inexistentă, apoi timpul de refacere al copilului ete mult mai scurt, durerea postoperatorie aproape inexistentă. Copii pe care i-am operat, deja nu a fost necesar să intervenim medicamentos, ca să combatem durerea. Totul se face la vedere, este foarte precisă, pentru că folosim un sistem de endoscopie, cu cameră video, unde vizualizăm tot ce facem. Se face foarte precis și foarte exact. Ne bucurăm că am început acest program. Bineînțeles că nu are doar avantaje ci și dezavantaje, care sunt costurile. Costurile sunt mari, la fiecare intervenție se folosesște un electrod, care este de unică folosință și acest electrod crește mult costul intervenției operatorii”, a declarat medicul Grozavu.
El spune că există deja o listă de așteptare pentru astfel de intervenții și că de preferat ar fi să existe cel puțin o sală de operație dedicată ORL-ului cu o echipă operatorie și cu o echipă de anestezie pentru a scurta această listă.