Amnistia fiscală a Guvernului, în Monitorul Oficial! Cine poate scăpa de datorii dacă plătește o parte din sumă

Ordonanța de Urgență care introduce măsuri de amnistie fiscală pentru anul 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Printre prevederile principale se numără ștergerea a 25% din datoriile persoanelor fizice mai mari de 5.000 de lei, împreună cu eliminarea accesoriilor aferente, precum dobânzi și penalități, cu condiția ca datoria restantă să fie achitată integral până la data de 25 noiembrie.

De asemenea, și persoanele juridice beneficiază de măsuri similare. Dacă își achită „principalul” datoriei până la aceeași dată, acestea vor fi scutite de plata dobânzilor și penalităților. În plus, pentru contribuabilii care au respectat termenele de plată și nu au acumulat restanțe, se prevede o reducere sub formă de credit fiscal în valoare de 3% din impozitul plătit, aplicabil în anul viitor.

Aceste măsuri vin în contextul unui deficit bugetar semnificativ, care a ajuns la 4% din PIB în primele patru luni ale anului. În prezent, statul are de recuperat arierate în valoare totală de 180 de miliarde de lei, majoritatea datorate de companiile de stat. De asemenea, multe dintre datoriile persoanelor fizice sunt mai vechi de trei ani, potrivit Realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *