Un bărbat din Botoșani a ajuns în stare gravă la spital din cauza unei zgârieturi. Un ser care i-a salvat viața a fost adus tocmai de la Chișinău

Un din Botoșani a ajuns la spital în comă profundă  în urma unei zgârieturi. Acesta s-a tăiat într-o foarfecă ruginită. Bărbatul, in varsta de 40 ani, a fost dus, pe 3 septembrie, in Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati Botosani in coma profunda, cu un scor Glasgow de 5, rigiditate musculara generalizata si trismus (inclestarea mandibulei).

S-a exclus diagnosticul de meningită in urma analizei LCR. S-a ridicat suspiciunea de tetanos, pentru ca in urma cu 2 saptamani se taiase intr-un foarfece ruginit de tuns oi si tabloul clinic se potrivea diagnosticului. S-a inceput  adminstrarea de  antibioterapie empirica, antibioterapie in care nu cunoaștem cu certitudine bacteria implicata. Pacientul a ramas stabil hemodinamic si respirator, cu aport de oxigen suplimentar”, a declarat Ioan Asaftei, puertătorul de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani.

Pe 5 septembrie, ca urmare a consultului de specialitate, s-a recomandat administrarea de ser antitetanic sau imunoglobuline. Avand in vedere opinia medicilor care au considerat ca pentru supravietuirea pacientului singura sansa era administrarea de ser antitetanic s-au intreprins demersuri in vederea achizitionarii acestuia.

S-a luat legătura cu COSU pentru identificarea spitalelor care au in stoc tratamentul necesar, dar niciunul din spitalele contactate, respectiv Suceava, Iasi, Bucuresti, Timisoara, Buzau si Targoviste nu aveau ser antitetanic/imunoglobuline vitale pentru salvarea vietii pacientului.

Cu ajutorul conducerii spitalului a fost gasit ser anti teteanic la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din Chişinău-Republica Moldova si adus cu ajutorul DSU in aproximativ 5 ore de la solicitare .Pacientul recuperase usor din starea neurologica in cursul zilei de 5 septembrie, inainte administrarii serului antitetanic, dar la 6 h dupa administrarea serului si-a revenit aproape integral. Pe parcursul șederii în Terapie Intensiva, botoşăneanul a ramas stabil neurologic. Dupa 48 de la administrarea serului nu avea disfunctie de organ si devenise afebril, astfel ca a fost transferat in secția de Boli Infectioase. Subliniem faptul ca un diagnostic pus imediat pe baza anamnezei si a simptomelor clinice, precum si a tratamentului etiologic (anticorpi de Ig Tetanos-TIG/ser antitetanic) sunt cele care salveaza in mod real viata pacientilor. Metoda recomandata de prevenire a cazurilor de tetanus la pacientul adult este reprezentata de administrarea profilactica a unei doze de vaccin antitetanic la fiecare 10 ani prin medicul de familie sau ori de cate ori populatia se accidenteaza cu obiecte posibil contaminate cu spori ai bacteriei tetanosului, spori ce se gasesc raspanditi in sol”, a declarat Asaftei.

Urmareste-ne pe Google News

VIDEO Tatăl adolescentului din Botoșani, bătut de o gașcă de băieți, față în față cu șeful Poliției: Sunteți la curent cu faptul că faptele sunt minimalizate în detrimentul victimelor pentru a îmbunătăți statisticile legate de criminalitate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *