Dezastru în câmp! Fermier din Botoșani: „Porumb nu avem nici anul ăsta!”

Seceta a făcut ravagii în rândul agricultorilor.  „La noi e un dezastru!”, decretează cu amărăciune Neculai Dulceanu, din Hănești, județul Botoșani, agronom cu mai aproape trei decenii de experiență de câmp.

„Porumb nu avem nici anul ăsta, floarea este la mai puțin de jumătate, iar sfecla la mult mai puțin decât ne-am fi așteptat!” , explică fermierul botoșănean.

În ferma lui din comuna Hănești, întinsă pe 600 ha, a semănat porumb pe 160 de hectare de teren neirigat, floarea soarelui pe tot atâta suprafață, sfeclă de zahăr pe 47 de hectare. Nu va culege din lanurile uscate decât „1.000 -1.500 kg de porumb, în jur de o tonă la floarea și dacă scot 20 de tone la sfeclă, trebuie să fiu mulțumit!”, a precizat agricultorul.

Cauzele dezastrului din câmp: seceta pedologică prelungită, dar și arșița atmosferică; efect cumulativ devastator, pierdere garantată, scrie revista Ferma.

„Am primit pv-urile de la comisiile de evaluare a pagubelor: porumbul e calamitat în proporție de 90%, floarea soarelui – 70%, iar sfecla de zahăr –  60% la sută. Încă un an cu pagubă se adaugă la cei doi de secetă”, a constată dureros Neculai Dulceanu.

Nici culturile înființate în toamna trecut nu au dat rezultatele scontate.

„Am pus în jur de 100 ha de grâu, niște orz pentru fermă și 36 ha de rapiță. Grâul nu a mai avut apă de la începutul lunii aprilie și până în iulie și s-a uscat înainte de termen, producția a fost de vreo 2.300-2.400 kg la hectar, iar la rapiță nu am adunat decât 1.200 kile/ha. Tot ce am recoltat am vândut la prețul zilei”, a susținut fermierul din Hănești.

Seceta îi împiedică pe fermier să-și finanțeze și să-și gestioneze viitoarele recolte.

„A dat 10 litri acum o săptămână și apa s-a uscat foarte repede. Nu se poate pregăti terenul pentru semănat, am încercat, dar cum lucrarea nu a ieșit cum trebuie, am oprit. Probabil că voi pune 100 ha cu grâu. Încercăm mai târziu când vin ploile să realizăm un pat germinativ calitativ acceptabil”, a explicat Neculai Dulceanu.

Fermierul are de plată din urmă.

„Să vedem dacă furnizorii îmi aprobă reeșalonarea datoriei la inputuri, s-au adunat 300.000 de lei. Nici nu știu dacă băncile îmi acordă împrumut că am mai întârziat cu plățile. Poate în baza actelor de secetă să primim un ajutor”, și-a exprimat speranța agricultorul.

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *