Controale în comunele din județul Botoșani. Mai multe primării s-au ales deja cu amenzi

Mai multe primării din județul Botoșani au fost amendate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu, în urma unor controale în comune privind verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) și a stării de salubrizare a localităților. Perioada controlată este anul 2023 și vor fi verificate toate UAT-urile din județ.

Până acum s-au verificat nouă UAT-uri, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Ecoproces și Consiliul Județean Botoșani. Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în vederea redierii acestora și s-au aplicat 16 sancțiuni din care 10 avertismente și 6 amenzi.

„Se va verifica:  implementarea sistemelor de colectare separată de către ADI/UAT-uri, respectiv existența punctelor de colectare și dotarea corespunzătoare a acestora; asigurarea și respectarea programelor (graficelor) de colectare separată, cel puțin pentru deșeurile din hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale; atingerea nivelului de pregătire pentru reutilizare și reciclare; utilizarea sistemelor de colectare separată a deșeurilor de către generatori (invlusiv populație); transportul separat (fără a fi amestecate) al deșeurilor colectate separat de la generatori; îndeplinirea țintei de reducere a cantității de deșeuri municipale depozitate de către UAT-uri, pentru anul 2023; modalitatea de gestionare a deşeurilor periculoase generate în gospodării trasabilitatea deșeurilor municipale de la generator la valorificare/ eliminare.  amplasanetele fostelor depozite rurale, care au fost închise în 2009, amplasamentele cu abandonări de deșeuri identificate în urma controalelor efectuate în anul 2023, dar și alte amplasamente noi, care au fost semnalate prin sesizări, prin apariții mass-media,  depunerea la termen a declarațiilor privind Fondul pentru mediu”, anunță Garda de Mediu.

Urmareste-ne pe Google News

VIDEO O fostă profesoară din Botoşani, dată afară din biserică. “Nu am trăit niciodată o asemenea umilinţă”, spune femeia care are acum 90 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *