O fabrică de ulei de soia va fi construită în judeţul Botoşani, investiţia fiind realizată de un fost primar. Noua capacitate de producţie va fi amplasată în fosta fabrică de procesare a cărnii Avis din localitatea Sauceniţa – comuna Văculeşti.
Spaţiile fostei societăţi Avis au fost cumpărate de Agromec Dragalina SA, firma fostului primar al comunei Cristineşti, Marinel Stredie. Societatea a atras o firnanţare de peste şapte milioane de lei, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru modernizarea spaţiilor şi pentru construcţia fabricii de ulei de soia.
„Vrem să procesăm în această unitate soia pe care noi o producem„, a declarat, pentru BotosaniNews, Marinel Stredie.
Agromec Dragalina lucrează peste 2.700 de hectare de teren agricol în zona de Nord a judeţului Botoşani.
Firma administrată acum de fostul primar, care este, de altfel soţul actualului primar al comunei Cristineşti, Daniela Stredie, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 28,9 milioane de lei şi un profit net de 80.7150 lei. Ea a avut în medie 32 de angajaţi.
Ce investiţii vor fi făcute la Sauceniţa
Investiția propusă presupune modernizarea unor clădiri existente (C10, C11 și C12) pentru depozitarea produselor finite obținute în urma procesării culturii de soia, și în clădirea C3, apoi se va monta o unei linie tehnologică pentru prelucrare boabe soia (extrudare + presare) cu capacitatea de 250 kg /ora în interiorul unei construcții noi create. De asemenea sunt prevăzute investiții în achiziții de utilaje, echipamente și dotări de laborator necesare în desfășurarea activității propuse.
- Înfiinţarea unei unităţi de procesare soia (plantă proteaginoasă conform Anexa 14 la ghid), inclusiv a componentelor de depozitare, condiționare, comercializare pentru plantele proteaginoase;
Exploatația dorește prin prezenta investiție să înființeze o linie de procesare a plantelor proteaginoase, respectiv pentru soia. Aceasta va fi realizată în localitatea Văculești, județul Botoșani și va prevedea construirea unei unități de procesare soia, achiziționarea unei linii propriu-zise de procesare, cât și depozitarea materiei finite.
- Introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese tehnologice;
Echipamentele din componența liniei de procesare și tot ce implică în afara ei, vor fi la standardele europene, având o tehnologie modernă, într-o mare măsură fluxul fiind digitaliza
- Creșterea valorii adăugate a produselor din sectorul agricol (se va obtine si comercializa ulei si srot de soia utilizate in hrana animalelor);
- Reducerea impactului asupra mediului prin achizitia de panouri fotovoltaice pentru
consum propriu avand ca efect scaderea consumul de energie.