Începând cu anul şcolar 2024-2025, părinţii sunt obligați să participe la ședințele cu diriginții. Cei care vor refuză semnarea contractelor cu şcoala sau grădiniţa ar putea să fie amendaţi cu sume între 1.000 si 5.000 de lei sau muncă în folosul comunităţii. Măsura este prevăzută în noile reguli impuse de ministra Educaţiei, Ligia Deca.
Amenzi de 5.000 de lei pentru părinţii care refuză semnarea contractelor cu şcoala. Începând cu anul şcolar 2024-2025, părinţii care vor refuză semnarea contractelor educaţionale cu şcoala sau grădiniţa ar putea să fie amendaţi cu sume între 1.000 si 5.000 de lei sau muncă în folosul comunităţii. Măsura este prevăzută în noile reguli impuse de ministra Educaţiei, Ligia Deca. Practic, părinţii sunt obligați să participe la ședințele cu diriginții, să se asigure că elevii au o ținută decentă, dar și să înlocuiască obiectele distruse de copiii lor la școală. În plus, părintele, ar trebui să fie de acord cu servicii de consiliere pentru copil, în cazul în care acesta are nevoie.
Prevederile apar explicit la articolul 172 din regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, ca fiind contravenții. Următoarele fapte constituie contravenții, în măsura în care nu constituie infracțiuni, și se sancționează după cum urmează:
a) refuzul semnării contractului educațional de către părinte sau reprezentantul legal, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei;
b) refuzul semnării contractului educațional de către directorul unității de învățământ, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității.
Contravențiile prevăzute la punctul 1) lit. a) și b) sunt sesizate de directorul, consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Aplicarea sancțiunilor se realizează în conformitate cu prevederile art. 148, alin. (2)-(4) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.
- Art 148, alin(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) lit. a) se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop.
- (3) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) lit. b) se fac de către persoanele care au atribuții de control din cadrul DJIP/DMBIP sau al Ministerului Educației, în urma sesizării formulate de consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Contractul educațional a fost actualizat și părinții au mai multe obligații, cum ar fi: să asigure o ținută decentă a elevilor, să participe la ședințele cu părinții online sau fizic sau să-și exprime acordul cu privire la prelucrarea datelor personale, acord care reprezintă un drept, nu o obligație a cetățenilor, conform normelor europene, scrie RomaniaTV care citeaza edupedu.ro.