O fostă profesoară din judeţul Botoşani a fost dată afară din biserică chiar de preotul paroh. Este vorba de fosta profesoară de limba română de la Şcoala Corlăteni, Elena Doroftei, care este şi cetăţean de onoare al comunei Corlăteni, dar şi autorul monografiei localităţii.
Femeia, care are acum 90 de ani, susţine că nu a mai trăit niciodată o asemenea umilinţă şi că, de duminică, când i s-a întâmplat asta, nu mai poate dormi noaptea.
Fosta profesoară, pensionară de 36 de ani, a cheltuit o sumă mare de bani pentru construcţia unui lumânărar la biserica satului, însă, după o perioadă de funcţionare, uşa de acces în spaţiul pentru aprinderea lumânărilor s-a stricat. Preotul i-a reproşat că nu repară uşa, iar, când femeia a răspuns că este obligaţia lui de a întreţine ceea ce a donat bisericii, a fost dată afară de preotul Constantin Berbeci.
„Nu am trăit niciodată o asemenea umilinţă”, spune Elena Doroftei.
„A ieșit părintele cu mirul, ca să miruiască lumea, așteptam fiind și eu la rând. A început cu mirul în mână să spună probleme de-ale bisericii, obișnuiește mereu să spună pe ce s-au cheltuit niște și că s-a pictat și e foarte apreciată pictura bisericii. […] Zic: părinte nu abordați și dezamăgirea și nemulțumirea mea cu lumânărarul…Eu l-am făcut cu doi ani în urmă, după ce s-a exprimat tot în biserică că vrea să facă un lumânărar. Am mers cu copiii tot din străinătate la Sihăstria Putnei și mi-a plăcut un lumânărar de acolo”, a povestit femeia.
Așa că a făcut un contract cu o societate din Broscăți pentru construirea lumânărarului și chiar a început să cumpere materialele de construcții necesare.
„Părintele s-a oferit să cumpere ușa și ferestrele pentru că erau necesare când s-a început zidirea și să știe dimensiunile. S-a oferit, bineînțeles că am fost de acord. I-am dat 2500 de lei, fără să știm cât e prețul, le-a adus, s-au montat, s-a construit”, povestește femeia.
Când l-a întrebat pe preot despre ușa stricată de la lumânărar, părintele a avut o reacție neașteptată.
„Mi-a spus: Ieșiți afară! Bineînțeles că eu am zis: Părinte, eu am venit să mă rog aici, nu să mă cert, i-am răspuns. Și vă rog să îmi dați chitanța să țineți cont de dezamăgirea mea cu situația cu butucul. Este o lucrare destul de costisitoare și nu merită să stea butucul atâtea luni și nu știu cât va mai sta cât așteptați să vă fac eu. Va mai sta încă ani […] Acum nu mă pot liniști. Eu duceam o viață calmă și liniștită, cu toate greutățile mele. […] Am plecat plângând în hohote ”, a mărturisit botoșăneanca, supărată de situația creată.
Femeia are credință în suflet și toată viața ei a trăit respectând regulile bisericești. Acum se gândește cu jale că nu va mai avea voie să calce pragul bisericii, că nici nu va fi înmormântată cum se cuvine, dar nici nu va mai avea cine să îi calce pragul pentru a respecta rânduiala bisericii de în Ajun de Crăciun, Bobotează etc.