O adolescentă din Botoșani a primit dreptul de a se căsători, chiar dacă nu are 18 ani

casatorie, stiri, botosani, dorohoiO adolescentă din Botoșani a primit dreptul de a se căsători, chiar dacă nu are 18 ani. Este vorba de Gabriela Botan, în cazul căreia instanța a autorizat căsătoria cu Robert Elisei Burda. Acesta este primul caz din acest an în care judecătorii de la Judecătoria Botoșani au aprobat o căsătorie a unui minor.

Admite cererea având ca obiect „autorizare căsătorie minor” formulată de petenta B.G., domiciliată în , asistată de ocrotitorul legal Zahariuc Lăcrămioara, , ambele cu domiciliul procesual ales la , cu citarea intervenientului Burda Robert Elisei, cu domiciliul în . Autorizează căsătoria petentei minore B. G., născută la data de , cu intervenientul Burda Robert Elisei. Executorie de drept. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la pronunţare pentru petentă, asistată de ocrotitorul legal, și pentru intervenientul Burda Robert Elisei. Cererea de apel se va depune, sub sancţiunea nulităţii, la Judecătoria Botoșani”,  se arată în soluția pe scurt a instanței.

Potrivit Codului civil, căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani. Actul normativ prevede că, pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *